Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

TLV får grunna vidare om prissättning för läkemedel

Publicerad: 22 december 2009, 13:18

TLV får respit med sitt regeringsuppdrag om prissättningssystemet för läkemedel. Förslagen om längre prisperioder och takpriser för generika har nu gått på remiss.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har ett regeringsuppdrag att utveckla dagens system för prissättning av läkemedel.

Som ett led i detta ska TLV lämna en rapport till regeringen. Redan i höstas presenterades en delrapport, se länk här intill.

TLV skulle egentligen ha levererat slutrapporten före årsskiftet, men enligt Leif Lundquist, jurist på TLV, har myndigheten i dag fått besked från socialdepartementet att man får mer tid på sig. Den 31 mars är det nya slutdatumet för redovisningen.

I går, måndag, gick TLV:s förslag om längre prisperioder och virtuella takpriser, som Dagens Apotek rapporterat om tidigare, ut på remiss. Remissen är länkad här nedan.

Svaren ska vara inne den 15 februari. TLV anordnar ett så kallat remissmöte den 20 januari.

Förslaget om takpriser, som företrädare för TLV presenterade för första gången i går i en debattartikel, har inte tillkommit med anledning av den senaste veckans mediebevakning av generikafrågan.

– Det har funnits med i bilden hela tiden i vårt arbete med förslagen som nu gått ut på remiss, säger Leif Lundquist.

Förslaget innebär att tak- eller maxpriset för generika och motsvarande originalläkemedel sätts till 30 procent av originalläkemedlets pris vid en patentutgång.

Finns det inte en risk att denna regel utnyttjas genom prishöjningar på originalläkemedel strax före patentutgång?

– Det här är fortfarande bara ett förslag och vi får nu se vad remissinstanserna säger. När vi fått in synpunkterna får vi värdera denna typ av frågeställningar. Men vi har sedan länge en restriktiv syn på prishöjningar för originalläkemedel, i princip beviljas sådana inte, säger Leif Lundquist.

Prissänkningar permanentas enligt ny TLV-rapport

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev