Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

TLV granskar att periodens vara säljs

Publicerad: 10 december 2013, 10:03

Bara två kedjor fick vitesförelägganden när TLV kollade felförsäljningen i början av året. Men granskningarna fortsätter.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har gått igenom statistik från Apotekens Service AB över försäljningen av periodens vara under februari och mars i år.

Det slutade med att kedjorna Kronans Apotek och Apotek Hjärtat fick vitesförelägganden eftersom de sålt andra produkter i stället för periodens vara. Förläggandena innebär att de kan bli tvungna att betala pengar om de inte ser till att apoteken följer förmånslagen. Se artiklar här intill.

– Vi har granskat hela marknaden men vi upptäckte att det var där felförsäljningen var störst, så det var mest angeläget att gå in med förelägganden där, säger Marit Carlsson som är jurist på TLV till Dagens Apotek.

Den granskning som gjordes i början av året begränsade sig till fem olika produkter: cyanokobalamin 1 mg, folsyra 5 mg, paracetamol 1 g, paracetamol 500 mg och tramadol 50 mg.

– Det är storsäljare där vi ser att det är vanligt att man inte byter ut till periodens vara, säger Marit Carlsson.

Den statistik som TLV granskat utesluter de fall där läkare eller farmaceut motsatt sig att ett utbyte sker, eller om kunden föredragit att betala för att få en annan produkt. I övriga fall ska alltid periodens vara säljas, även om den råkar vara slut på apoteket för tillfället och ett annat läkemedel som finns inne bara kostar lite mer.

– En eller ett par kronors prisskillnad per förpackning blir stora summor när man lägger ihop kostnaderna för alla sålda förpackningar, det är ju det vi har sett i de här ärendena, säger Marit Carlsson.

– I de fall där kunden själv väljer ett annat läkemedel än periodens vara får kostnaden för det inte läggas inom högkostnadsskyddet även om prisskillnaden är liten. Där kan lagen knappast bli tydligare.

Både Kronans Apotek och Apotek Hjärtat hade sålt fel läkemedel i en sådan omfattning att det kostade landsting och patienter drygt 200 000 kronor extra per kedja under den period som granskades.

TLV har kontrollerat att periodens vara funnits tillgänglig hos läkemedelsföretag och partihandel vid de tillfällen då apoteken sålde andra produkter.

I sitt svar till TLV påpekar Kronans Apotek att det är extra utmanande att lagerhålla tillräckliga mängder av periodens vara när det gäller de läkemedel som granskats, eftersom kunderna ofta vill ha originalläkemedlen i stället.

– Vi förstår att lagerhållningen är utmanande, men avsikten med föreläggandet är ändå att rutinerna ska förbättras så att man håller periodens vara i lager i större utsträckning än nu, så att man kan sälja den. Att periodens vara trots det ibland tillfälligt kan ta slut på det enskilda apoteket kan till exempel lösas antingen genom att man beställer den så att kunden kan få sin vara inom 24 timmar eller genom att man hänvisar kunden till ett annat apotek, säger Marit Carlsson.

De två vitesföreläggandena var de första som TLV utfärdat för felförsäljning av periodens vara. Det är inte aktuellt att ge fler apoteksföretag vitesförelägganden med utgångspunkt från granskningen i början av året. Men TLV fortsätter att granska statistiken från Apotekens Service AB för att se hur apoteken följer förmånslagen.

– Vi granskar kontinuerligt hela marknaden. För eventuella framtida förelägganden får vi titta på mer aktuella uppgifter, säger Marit Carlsson.

Relaterat material

Kronans Apotek: Systemet måste ändras

TLV hotar apotek med vite

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev