Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

TLV hjälper apoteken tolka 90-dagarsregeln

Publicerad: 15 juni 2016, 12:20

Oklarheter kring hur apoteken ska hantera vissa regler vid receptexpedition inom förmånen gör att TLV bestämt sig för att bättre förklara hur reglerna ska tolkas. Syftet är att förhindra att kedjorna lämnar ut för mycket läkemedel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Bland apoteken finns olika uppfattningar om hur 90-dagars- och tvåtredjedelsregler ska tillämpas – och hur de gäller i förhållande till varandra. Det upptäckte Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, och har nu skickat ut ett förslag till tolkning på remiss.

– Oklarheterna rör bland annat hur öppenvårdsapoteken bör agera om en patient kommer med flera likadana recept på samma läkemedel och vill hämta ut läkemedel från dessa samtidigt eller med kort mellanrum. En annan oklarhet är om apoteken får kontrollera patientens tidigare uttag av läkemedel, säger Inger Erlandsson, avdelningschef på TLV, till Dagens Apotek.

Är formuleringarna oklara eller har farmaceuterna svårt att förstå?

– Svårigheten här är att det är två olika regler som gäller samtidigt, för samma recept, vilket har lett till olika tolkningar och att olika apotek har expedierat likadana recept på olika sätt. Därför har vi nu i allmänna råd förtydligat hur reglerna ska tolkas för att underlätta för apoteken att göra rätt, säger Inger Erlandsson.

Vilka misstag görs oftast vid expediering inom förmånen?

– Det apoteken gjort när man inte kunnat tolka dessa regler är att expediera för mycket läkemedel till samma kund och/eller med för täta intervaller, säger Inger Erlandsson.

Relaterat material

TLV förtydligar 90-dagarsregeln

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News