Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

TLV: Manuellt läge för Apoteket

Publicerad: 5 oktober 2009, 13:01

Att Apoteket inte hunnat anpassa sitt systemstöd är inte skäl nog att inte följa de nya föreskrifterna om generikabyte, anser TLV. Företaget kan uppfylla kraven genom manuellt arbete, menar myndigheten.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den 1 oktober trädde Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV, nya föreskrifter om utbyte av läkemedel på apoteken i kraft. De nya reglerna innebär att apoteken ska ersätta utbytbara läkemedel med det billigaste tillgängliga läkemedlet i samma utbytesgrupp som finns på marknaden. Tidigare har det räckt med att expediera det billigaste läkemedlet som är tillgängligt på det lokala apoteket.

Men i ett brev till TLV skriver Apotekets vd Stefan Carlsson att företaget inte hunnit med att ”genomföra nödvändiga systemstödsförändringar på den korta tid som stått till bolagets förfogande".

Därför, skriver Stefan Carlsson, kan Apoteket inte tillämpa de nya reglerna förrän i december när en ny version av IT-systemet ATS har introducerats på apoteken. Tills dess kommer nuvarande praxis att följas, enligt brevet.

Magnus Thyberg, projektchef på TLV, menar att många av förändringarna varit kända längre än vad Apoteket antyder i sitt brev.

–  Apoteket har precis som vi vetat vad som varit på väg i denna fråga ända sedan propositionen presenterades i februari. Vi har också hela tiden försökt vara tydliga i vår kommunikation, bland annat i den rapport som vi presenterade redan den 1 april i år, säger Magnus Thyberg.

–  Men visst har jag förståelse för att det här är ett arbete under stor tidspress.

Han utgår från att Apoteket ändå gör sitt bästa för att följa föreskrifterna.

–  Det är förstås enklare att göra det med ett anpassat systemstöd men ett sådant är ingen absolut förutsättning.

–  Med vår lista på månadens varor som stöd bör Apoteket kunna gå in i ett manuellt läge där man konsekvent beställer billigaste utbytbara läkemedel på marknaden. De nya reglerna innebär ju ingen stor skillnad jämfört med hur man gör i dag, säger Magnus Thyberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev