Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

TLV når sparmål inför omreglering av apotek

Publicerad: 17 juni 2009, 17:47

Initiativet från TLV och läke­medels­industrin att sänka priser på original­läkemedel har gett resultat. Redan nu står det klart att sparmålet på 350 miljoner kronor för 2009 i princip kommer att uppnås.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Den 1 juli sänks priset på många originalläkemedel, vars patent har gått ut, med 65 procent. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har den senaste tiden beslutat om en lång rad sådana prissänkningar.

När TLV presenterade den nya handels­marginalen för apoteken i början av april, antog myndigheten att prissänkningarna skulle minska samhällets kostnader med 350 miljoner kronor.

Avsikten med sänkningarna är delvis att finansiera en förstärkt handelsmarginal för apoteken efter omregleringen, se Dagens Apotek nr 1/09.

Nu kan verket för första gången visa upp siffror som visar hur stora besparingarna blir, utifrån de beslut som har tagits.

– Vi ser nu att prissänkningar kommer att säkra besparingar på mellan 330 och 370 miljoner kronor, och det är ändå en försiktig beräkning, säger Magnus Thyberg, projektledare på TLV.

Prissänkningarna på originalläkemedel står dock egentligen ”bara” för besparingar på 240 miljoner kronor. Resterande 90 till 130 miljoner räknar TLV med att spara genom följdeffekter i form av sänkta generikapriser.

Lif, läkemedelsindustrins eget branschorgan, står bakom prissänkningarna. Några företag har dock vägrat att acceptera sänkningar och den 1 juli försvinner därmed några originalläkemedel ur läkemedelsförmånen.

Det mest använda läkemedlet som kommer att sparkas ut är antidepressiva Efexor Depot (venlafaxin). Här har tillverkaren Wyeth valt att inte sänka sitt pris.

– Här finns det dock generika för alla förpackningsstorlekar, så det är ingen fara för patientsäkerheten, säger Magnus Thyberg.

Landstingen och staten har under många år betalat dyrt för originalläkemedel som behållit sina höga priser även efter patentutgången. Nu accepterar läkemedelsindustrin plötsligt prissänkningar på bred front. En fråga är varför dessa kostnadsbesparande åtgärder inte har genomförts tidigare.

– Man måste komma ihåg att dagens generikasystem inte har varit enkelt att införa och förankra inom läkemedelsindustrin. Det har där funnits en djupt rotad föreställning om originalets rätt till ett högre pris, även efter patentutgången. Men denna syn hör nu alltmer till det förgångna, säger Magnus Thyberg.

TLV ska senast den 31 december i år lämna en slutrapport till regeringen om hur prismodellen för originalläkemedel utan generikakonkurrens ska utvecklas i framtiden. En delrapport ska lämnas den 30 september, enligt ett regeringsbeslut häromveckan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev