Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Tog överbliven medicin

Publicerad: 12 mars 2012, 13:58

Att plocka på sig narkotikaklassad medicin som skulle förstöras resulterade i samhällstjänst för en apoteksanställd.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den medelålders kvinnan tog en mindre mängd överblivna läkemedel på apoteket där hon jobbade. Medicinen gav hon sedan till en bekant som skulle sälja den vidare.

Brottet upptäcktes vid en hemlig telefonavlyssning av kvinnans bekant, som misstänktes för narkotikabrott. I flera telefonsamtal med mannen pratar den apoteksanställda bland annat om att ge honom läkemedel.

En av hennes arbetsuppgifter på apoteket var att ta emot överblivna läkemedel som kunder lämnade in. Hon erkänner att hon vid tre tillfällen tagit mindre mängder läkemedel, men förnekar att hon lämnat dem vidare för försäljning.

Tingsrätten anser dock att det är bevisat att hon i alla fall vid ett tillfälle förra året har gett mannen 30 tabletter som innehöll den smärtstillande läkemedelssubstansen tramadol.

Eftersom läkemedlen skulle förstöras hade de inget ekonomiskt värde för kvinnans arbetsgivare, konstaterar tingsrätten. Däremot har hon svikit arbetsgivarens förtroende och därmed begått brottet egenmäktigt förfarande.

Eftersom kvinnan förlorat sitt arbete på grund av brottet anser tingsrätten att det räcker med skyddstillsyn och 60 timmars samhällstjänst som straff. Hon har själv sagt upp sig inför hotet om uppsägning.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev