Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Tony Johansson: Vi undviker priskriget på nätet

Publicerad: 28 december 2016, 10:33

Tony Johansson.

Foto: Heinz Angermayr/Fredrik Hjerling

Medan de andra kedjorna har haft e-handeln högt på dagordningen i år är det lokala apoteket fortfarande i fokus hos Apoteksgruppen.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

När Dagens Apotek har bett företrädare för apotekskedjorna att sammanfatta året har flera lyft fram utvecklingen inom näthandeln. Men Tony Johansson, vd för Apoteksgruppen, väljer andra områden.

– För oss står den lokala entreprenören och rådgivning i fokus. Vi har valt att inte ge oss in i priskriget på webben. Vi tror att det allra viktigaste är det personliga mötet och läkemedelsrådgivning.

Apoteksgruppen har näthandel, men enligt Tony Johansson är det främsta syftet med tjänsten att ge kunder att möjligheten att förbeställa läkemedel.

Vår åsikt är att det inte togs ut för höga priser

Enligt Tony Johansson, som varit vd för företaget i ungefär ett år, är Apoteksgruppen nu inne i en ny fas. Tidigare handlade det om att sälja cirka 150 apotek till entreprenörer.

– Men nu arbetar vi med att bli en väldigt professionell kedja.

Som Dagens Apotek skrivit om tidigare har kedjan i år arbetat med att utveckla ett nytt koncept.

– Vi håller på med ett omfattande varumärkes- och konceptarbete. Nu är tre till fyra apotek klara och där prövar vi vårt nya koncept.

En annan del som Tony Johansson och Apoteksgruppen har arbetat med i år är att sjösätta Apoteksgruppen Akademi.

– Många av våra medlemmar är mycket duktiga och drivna farmaceuter, men få har skolning inom detaljhandel eller entreprenörskap så i höst har vi startat en utbildning för apotekschefer. Den har blivit mycket populär så vi har fått sätta in extra utbildningar. Vi arbetar också med en rejäl kompetenshöjning inom andra områden och kommer att ha utbildningar för läkemedelsansvariga och inom egenvård, berättar Tony Johansson.

I augusti hotades 64 apotek inom Apoteksgruppen av vite för att de enligt TLV tog ut för höga priser på smittskyddsläkemedel. Prissättningen ska enligt myndigheten ha inneburit en merkostnad för landstingen på nästan tre miljoner kronor.

Hur ser du på den händelsen?

– Vår åsikt är att det inte togs ut för höga priser eftersom det är läkemedel utanför förmånen.

Fast det är väl rimligt att smittskyddsläkemedel inte varierar i pris?

– Vi anser att TLV får lägga in de här preparaten i förmånen om de inte ska ha fri prissättning. Men vi har valt att inte gå i dispyt med TLV om detta och vi rekommenderade våra medlemmar att korrigera priserna.

En annan händelse i år är att det uppdagades att tre farmaceuter i Västra Götaland, varav två från Apoteksgruppen, hade manipulerat recept.

Har ni vidtagit några åtgärder för att undvika att det sker igen?

– Ivo har inte gett våra entreprenörer några reprimander eller sagt att de har gjort fel. Men vi har sett över våra rutiner och de här personerna jobbar inte kvar. Den här händelsen har ökat vår vaksamhet och vi uppmanar våra läkemedelsansvariga att titta efter avvikelser. Helst vill vi ta bort möjligheten till manuella recept.

Relaterat material

”Vi är vår egen lyckas smed”

Växande e-handel viktig för Hjärtat

Lloyds lyfter fram läkare i läsplattan

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev