måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Trafikolycka banade väg för karriären

Publicerad: 29 juni 2017, 09:00

Heaven Bereket, ansvarig för Apotek Hjärtats talangsatsning. Foto: Martin Wallström

Heaven Bereket leder Apotek Hjärtats satsning på nya talanger. Hennes väg in i karriären inleddes efter en trafikskada i USA.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Heaven Bereket är ansvarig för Apotek Hjärtats satsning på nya talanger. Hennes väg in i apotekarkarriären formades av dramatiska händelser. Från början är hon uppväxt i Iggesund utanför Hudiksvall. Hon har alltid varit intresserad av medicin, men hade ingen tanke på att bli läkare.

Under en vistelse i USA blev hon påkörd av en bil. Skadorna ledde till att hon fick vård och mediciner. Hon mötte en apotekare som förutom att ge råd berättade om yrket.

– Tidigare hade jag funderat på andra utbildningsvägar, exempelvis biomedicin. Jag inspirerades av den inblick jag fick i den amerikanska vården, där man verkligen fick hjälp och stöd, säger hon.

Hon påbörjade apotekarutbildningen 2008 vid Uppsala universitet och blev klar efter cirka fem år. Vid sidan av apotekarutbildningen läste hon in en nästan färdig ekonomutbildning. Under studietiden arbetade hon med apoteksrelaterat arbete. Därefter arbetade hon först som apotekare ochdärefter som apotekschef i Umeå och Lycksele.

Stipendier från Farmaceuter utan Gränser samt eget kapital utgjorde grunden för Bambino-projektet, som hon startade 2010. Syftet är att erbjuda vård till barn som insjuknat av rotavirus, genom att ge vätskeersättning. Dessutom investerade hon i ett apotek i Addis Abeba.

– Vinsterna därifrån har gått till att betala hälsokostnaderna för 103 barn i Etiopien, berättar hon.

Efter att ha sålt sina andelar i apoteket i Etiopien har hon varit med och startat investmentbolaget BaoBabFund. Affärsidén är att investera i startup-bolag i afrikanska länder, direkt och via andra investerare i Skandinavien.

– Vi kan både fungera som mellanhand och bidra med investeringar, kunskap och stöd till nystartade bolag med expansionsplaner, säger Heaven Bereket.

Tre karriärtips från Heaven Bereket

1. Våga testa olika möjligheter. Både i tanken och i praktiken. Var flexibel. Det finns ofta många vägar till karriär inom ett område.

2. Arbeta fram en plan. Genomför den stegvis. Genom att successivt arbeta efter en plan som är föränderlig och genomföra i steg den går det att uppnå mer än om man bara strävar mot ett enda givet mål.

3. Engagera dig. Följ inte bara utvecklingen och se vad som händer. Involvera dig i det som händer. Du hamnar i ett läge med bättre möjligheter att utvecklas.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev