Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Trio uppmärksammar farmaceutsortiment

Publicerad: 6 oktober 2016, 09:54

Apoteksföreningen och Lif fortsätter att kriga för ett farmaceutsortiment i Sverige, den här gången uppbackade av Sveriges Farmaceuter.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknadenLif

Sveriges Apoteksförening och Lif har tidigare flaggat för att de tycker att det finns en onödigt skarp gräns mellan receptbelagda och receptfria läkemedel i Sverige, och att den gränsen bromsar egenvården.

Nu vill duon tillsammans med Sveriges Farmaceuter att Nationella läkemedelsstrategin, NLS, ska kartlägga och analysera effekterna i andra länder där farmaceutsortiment finns, till exempel i Storbritannien och Japan.

Farmaceutsortiment är en kategori receptfria läkemedel som bara får säljs på apotek efter rådgivning av legitimerad personal.

– Det här kan man se som del av utvecklingen av egenvårdsområdet, som tidigare inte har fått något stort utrymme i NLS. Receptfria läkemedel är viktiga och en stor del av läkemedelsområdet som också behöver uppmärksammas och utvecklas i NLS, säger Johan Wallér, vd på Apoteksföreningen, till nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

Till syvende och sist hamnar det på Läkemedelsverkets bord att bedöma vilka läkemedel som skulle vara aktuella vid införandet ett så kallat farmaceutsortiment i Sverige.

Relaterat material

Apoteksföreningen: Bra komplement till egenvården

Lif vill ge apotekare förskrivningsrätt

Vill införa farmaceutsortiment i Sverige

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev