Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Tufft år för apoteken

Publicerad: 21 mars 2012, 09:20

2011 var ett kämpigt år, anser branschorganisationen Sveriges apoteksförening som i dag presenterade sin årsrapport. (Ny version 21/3, kl 14.30)


Trots att apoteken blev 121 fler under året låg den totala omsättningen på cirka 33,5 miljarder kronor, vilket inte är någon större ökning från 2010 års omsättning på cirka 33 miljarder kronor.

– Det stora målet med omregleringen var att få fler apotek, men vi har inte blivit fler svenskar och vi har inte blivit sjukare. Det sker en utspädning. Lönsamheten och omsättningen per apotek har minskat, sade Sveriges apoteksförenings vd Johan Wallér när årsrapporten presenterades i dag, onsdag.

Många apotek har i dag ekonomiska bekymmer, enligt branschorganisationen. En övergripande orsak är att apoteksaktörerna främst har satsat på att öppna nya apotek. Och försäljningen av handelsvaror har inte alls ökat så mycket som förutspåddes före omregleringen, framgår av rapporten.

Johan Wallér anser att apoteksmarginalen behöver höjas. Men han tycker också att det bubblar av kreativitet i branschen när det gäller att komma på nya sätt att tjäna pengar.

– Vi har börjat se en differentiering på marknaden, sade Johan Wallér.

Och det är bara början, tror han – ännu tydligare profileringar och fler nya kunderbjudanden väntar på framtidens apotek. Vilket inte betyder att vinden väntas vända inom kort.

– Den dåliga lönsamheten kommer också att prägla 2012, sade Johan Wallér.

Vid årsskiftet fanns det 1242 apotek i Sverige. Men sedan dess har antalet apotek faktiskt minskat – den sista februari var de bara 1233.

– Det är första gången vi ser det, konstaterade Johan Wallér.

Orsaken är framför allt att Doc Morris har stängt apotek. Kedjan meddelade i november att 16 apotek skulle läggas ned. Även om flera nya apotek har öppnat i början av året, blir slutresultatet en minskning.

Johan Wallér tror att kedjorna kommer att fortsätta öppna nya apotek, men att ökningstakten kommer att minska. Att apotek stänger kommer också att bli en del av branschens verklighet. Även uppköp och sammanslagningar lär komma.

– En konsolidering kommer att inledas, säger Johan Wallér.

I dag finns det cirka 25 olika apoteksaktörer i Sverige och alla är inte här för att stanna. Fram till årsrapporten för 2013 kan alltså branschkartan ritas om rejält.

Läs rapporten hos Sveriges Apoteksförening (extern länk):

Apoteksbranschens årsrapport 2011

Relaterat material

Flera hundra nya jobb på öppenvårdsapoteken

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev