Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Tuggummi på apotek ska granskas av myndigheter

Publicerad: 21 juni 2011, 14:10

En ny sorts tuggummi påstås hjälpa kunden till skönhet, skarpt intellekt och atletiska framgångar. Konsumentföreningen i Stockholm beklagar att apotek säljer produkten.


”Pigg, snygg eller smart – tugga det tuggummi som passar just dig” lyder tv-reklamen. Konsumentverket börjar i dag, tisdag, granska marknadsföringen av tuggummit som säljs på nästan alla Sveriges apotekskedjor. Det skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Även Konsumentföreningen i Stockholm har reagerat på tuggummireklamen.

– Vi tycker att det är en ganska dum produkt och ett väldigt dyrköpt medel för att få i sig de här vitaminerna, säger Adam Svensson, som arbetar med konsument- och miljöfrågor på föreningen, till nyhetsbyrån TT.

Han beklagar att apotek säljer produkten, eftersom kunderna har ett stort förtroende för att apotekens varor verkligen har positiv verkan.

Charlotte af Klercker, presschef på Apotek Hjärtat, vill inte lämna några synpunkter på marknadsföringen av tuggummit.

– Det lämnar jag till myndigheter att ha åsikter kring. Att det ska hålla dig snygg är inte ett hälsopåstående utan ett reklampåstående. Vi betraktar Vigo som ett kosttillskott i en ny beredningsform. Annars har vi kosttillskott som tablettform och i flytande form, säger hon till SvD.

Till Dagens Apotek tillägger Charlotte af Klercker att Apotek Hjärtat tog ställning till produkterna utifrån deras komposition och vilka hälsopåståenden de använder.

– I det hänseendet är de jämförbara med andra kosttillskott. Tillverkarens marknadsföring har kommit till efter och det är denna som vi väljer att låta myndigheterna ha åsikter om, säger Charlotte af Klercker till Dagens Apotek.

Tillverkaren Antula Healthcare skriver till TT att deras tuggummi innehåller ämnen med kända positiva effekter men att de inte ska användas som ett alternativ till en varierad kost. "Vigo är i stället till för alla som i dag tuggar tuggummi och vill ha ett funktionellt alternativ", skriver Antula.

Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket, reagerar på att något som liknar ett godis innehåller ämnen som koffein.

– Det kan vara ett problem att stoppa in den här typen av aktiva substanser i något som liknar ett vanligt livsmedel. Jag vet inte om man läser så noga på ett paket tuggummi om vad som är den rekommenderade dosen, säger Ulla Beckman Sundh till SvD.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News