Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Turbulens på Läkemedelsverket

Publicerad: 10 februari 2010, 07:45

Inte mindre än åtta chefer eller experter har på kort tid slutat eller fått sparken från Läke­medels­verket.
– Det är naturligt i en sådan här process, säger generaldirektör Christina Åkerman.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Av de åtta chefer eller experter som slutat eller är på väg att lämna Läkemedelsverket är personaldirektören Monica Lindholm och säkerhetschefen Jan-Olof Andersson de senaste i raden.

Tidigare har chefen för enheten för läkemedelssäkerhet Gunilla Sjölin-Forsberg, byrådirektör Thomas Kühler, apoteksexperten Erica Hagblom,   IT-chefen Torbjörn Sjölin, kommunikationschefen Ursula Forner och professorn och ämnesområdesansvarige Jan Liliemark slutat eller är på väg att sluta.

Generaldirektör Christina Åkerman ser avhoppen som en naturlig konsekvens av den omstöpning av organisationen som hon ­arbetat med sedan hon tillträdde som generaldirektör i juni 2008.

– Det har varit viktigt att få ekonomin i balans. I vissa fall har chefsförordnanden gått ut, i andra fall har arbets­upp­gifterna ändrats. Exempelvis har ledningsgruppen bantats rejält, säger Christina Åkerman.

Även arbetsklimatet på myndigheten har förändrats. Det berättar flera av dem som Dagens Medicin/Dagens Apotek talat med.

– Gunnar Alvan (Läkemedelsverkets tidigare general­direktör, reds anm) var en sympatisk chef och en varm människa. Hur det än är så är det chefen som sätter standarden och tonen för umgänget på en arbetsplats. Samtidigt ska vi komma ihåg att Läkemedelsverket befinner sig i en mycket svår situation med ett underskott av nästan katastrofala mått, till största del beroende på en IT-satsning som gick käpprätt åt helvete, säger en person med god insyn, men som vill vara anonym, till Dagens Medicin/Dagens Apotek.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev