Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Två av tre kan skippa praktiken

Publicerad: 22 februari 2011, 12:53

Många apotekar- och receptariestudenter överväger att inte göra sin praktik av ekonomiska skäl. Det visar en enkätundersökning gjord av Sveriges Farmacevtförbunds studentsektion.


Efter beskedet att flera apotekskedjor drar in ersättningen vid praktiken svarar nu en klar majoritet av över 600 studenter att de kanske inte kommer att vilja eller ha möjlighet att genomföra apotekstjänstgöringen. Ungefär hälften svarar att de inte anser att deras studiemedel kommer att täcka praktikperioden.

– Detta bekräftar den bild vi redan hade, nämligen att lönen är avgörande för många studenters möjlighet att göra sin apotekstjänstgöring, säger Boris Pendic, ordförande i studentsektionen i Sveriges Farmacevtförbund, i ett pressmeddelande.

Många av de studenter som besvarade enkäten uppgav också att vissa apoteksföretags beslut om indragen ersättning kan ha negativ inverkan på deras vilja att jobba på dessa företag i framtiden.

– Studenterna bidrar tydligt i arbetet på apoteken, och vi är övertygade om att deras insatser höjer produktiviteten på arbetsplatserna, vilket inte är fallet för alla utbildningars praktik. Vi kommer snart att presentera en kartläggning av studenternas arbete på apotek, med fokus på produktiviteten, säger Boris Pendic.

Runt 630 studenter i apotekar- och receptarieklasser vid Uppsala och Göteborgs universitet svarade på enkäten. Av dessa svarade två tredjedelar att de kanske inte kommer att vilja eller inte ha möjlighet att genomföra praktiken.

Relaterat material

Medstop och Hjärtat betalar ingen praktiklön

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev