söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Två rån som rop på hjälp

Publicerad: 7 maj 2013, 12:11

Två gånger på ett halvår har ett apotek i Uddevalla rånats av personer som enbart kräver psykofarmaka.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

En kvinna i 40-årsåldern gick in på Medstopapoteket Lejonet i centrala Uddevalla för några dagar sedan och tog en nummerlapp. Väl framme vid disken säger hon att hon ska ha Lyrica, en medicin som bland annat används för att dämpa ångest. Personalen ber kunden visa legitimation.

”Det har jag inte svarar hon, men jag har vapen”, skriver apotekschefen i rapporten.  Kvinnan ska också ha förklarat att hon var tvungen att utföra rånet eftersom hon inte fått hjälp från psyket.

Hon får med sig de begärda förpackningarna, Lyrica 300 mg, och lämnar sedan apoteket. Personalen trycker på överfallslarmet och apoteket stängs.

Så sent som i höstas, förra året, utsattes samma apotek för ett liknande rån då en man gick in på apoteket och lade upp en handskriven lapp på disken. På lappen stod det att han var beväpnad och att han krävde psykofarmaka.

Mannen greps och dömdes senare till skyddstillsyn för rånet. I domen ingick även att han skulle genomgå en psykiatrisk behandling som frivården och en läkare fick lägga upp.

– Det här är ju ett samhällsproblem, det handlar om människor som lever på marginalen. Det är ett rop på hjälp från människor som inte får den hjälp de behöver från psykiatrin, säger Johan Holm, driftschef på Medstop.

– Att det händer två gånger på en ort på ett halvår – det är ju allvarligt. Det känns väldigt alarmerande, säger Johan Holm.

Samtidigt är han lättad över att Medstops rutiner och den utbildning som personalen har fått verkar fungera.

– Våra rutiner har följts till punkt och pricka.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev