Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Två veckors lön utan jobb

Publicerad: 19 januari 2011, 16:14

Cirka två veckors uppsägningslön utan arbete blev resultatet av fackförbundet Sveriges farmacevtförbunds MBL-förhandlingar med Åhléns.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Förhandlingarna enligt medbestämmandelagen, MBL, är nu avslutade för de knappt 40 personer de gällde. Förhandlingschef Martin Lindeblad är kritisk till Åhléns hantering av apoteksverksamheten.

– Vi har försökt argumentera för att de skulle ge verksamheten en chans. De har ju inte funnits så länge och vi tycker att de hade kunnat visa större uthållighet, säger han till Dagens Apotek.

De anställda sades upp i slutet av december. Eftersom de jobbat kortare tid än två år har de sagts upp med endast en månads uppsägningstid och får lön till i slutet av januari. Åhléns apotek stänger i mitten av månaden, så de anställda får maximalt två veckors lön utan att jobba.

– Åhléns följer lagarna och reglerna, men något mer än vad lagen om anställningsskydd kräver var det väl egentligen inte fråga om, säger Martin Lindeblad.

Och börjar de anställda jobba på nya arbeten före slutet av januari, så är det inte självklart att de får behålla uppsägningslönen från Åhléns. De kan dock ta upp saken till diskussion med sin chef, enligt Sveriges farmacevtförbund.

Skälen som företaget angivit för att lägga ned sina apotek är rent ekonomiska – intäkterna matchade inte kostnaderna. I stället för att satsa på stora investeringar, som man såg som nödvändiga för en fortsatt verksamhet, valde Åhléns att stänga apoteken i Norrköping, Göteborg, Malmö, Örebro och vid Skanstull i Stockholm.

– Det är viktigt för apoteksmarknaden med många aktörer. Apotek1 har ju också upphört med verksamheten, så det är synd att Åhléns slutar, säger Martin Lindeblad.

Apoteket på Åhléns City i Stockholm kommer att drivas vidare av Apotek Hjärtat och personalen där kommer att arbeta kvar för den nya arbetsgivaren. Enligt Martin Lindeblad fanns det fler budgivare än Apotek Hjärtat.

– Vi tyckte ju att Åhléns i första hand skulle driva det vidare själva och i andra hand försöka sälja ut verksamheten till andra aktörer som ett kluster, precis som Omstruktureringsbolaget gjorde, säger han.

Enligt Martin Lindeblad är det inte särskilt många av de anställda på Åhléns som kontaktat förbundet för att de inte fått något nytt jobb. En del av personalen på andra håll i landet har också erbjudits jobb på Apotek Hjärtat.

– Det påverkar ju också, utöver att det är stor efterfrågan på farmaceuter över huvud taget. Så läget på arbetsmarknaden ser ljust ut, säger Martin Lindeblad.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News