Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Tvåårigt avtal ger 3,5 procent

Publicerad: 16 april 2010, 13:48

Tvåårigt avtal ger 3,5 procent

Foto: Tero Huhta.

Nu är ett löneavtal färdigt för Farmaciförbundets apoteksanställda medlemmar. Det baktunga avtalet ger tre gånger mer år två än första året.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

I dag slutfördes avtalsförhandlingarna mellan Farmaciförbundet och arbetsgivarsidan. Ett tvåårigt löneavtal är klart för förbundets apoteksanställda medlemmar.

Avtalet innebär en relativt liten löneökning under det första avtalsåret, men ett nästan tre gånger så stort lönepåslag under det påföljande året: 0,9 procent första året och 2,6 procent under det andra.

Avtalet omfattar en tvåårsperiod från den 1 maj i år till den 30 april 2012.

– Vi anser att det finns mer löneutrymme än 0,9 procent ute på företagen det första året och kommer att gå vidare med lokala förhandlingar för att se vad de olika företagen kan ge, säger Tero Huhta, förhandlingschef på Farmaciförbundet.

Enligt Tero Huhta fick arbetsgivarna ge upp kraven på ett sifferlöst avtal, medan Farmaciförbundet fick släppa kravet på individgarantier, det vill säga att alla medlemmar åtminstone får ett visst minimibelopp i lönepåslag.

Varför är avtalet så ”baktungt” – bara 0,9 procent första året men nästan det tredubbla året därpå?

– Eftersom 0,9 är vad som tjänstemannasidan i andra sektorer uppnått var Almega låsta för det. I det läget blev ett tvåårigt avtal med 3,5 procent en bra lösning. Dessutom var det viktigt för oss att villkoren i branschavtalet med nuvarande övergångsbestämmelser förlängs till den 30 april 2012, säger Tero Huhta.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev