Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Tysk marknad redo för Apodos

Publicerad: 4 juni 2010, 10:08

Apoteket AB fortsätter att expandera och vänder sig nu mot Tyskland och drar igång produktion och distribution av dosförpackade läkemedel på plats.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

– Det ligger långvarig analys och lång planering bakom det här, men redan nu i juni börjar vi bygga lokaler specialanpassade för verksamheten, säger David Kruse, vd för Apoteket international som är ett dotterbolag till Apoteket AB.

Satsningen i Tyskland är, säger Apoteket AB, ett sätt att möta en ökande efterfrågan på säker och effektiv läkemedelsförsörjning.

– Marknaden för multidosläkemedel i Tyskland är mogen, det finns en stor efterfrågan i hem- och äldresjukvården. På grund av regulatoriska förändringar är det nu möjligt för oss att starta verksamhet i Tyskland.

Apoteket AB räknar med att det finns drygt en miljon patienter i Tyskland som kan komma i fråga för tyska Apodos. Redan 2015 tror företaget att en halv miljon tyskar kan ha fått förbättrad läkemedelsförsörjning genom de multidosförpackade läkemedlen.

– Det finns företag i Tyskland som arbetar med multidosförpackade läkemedel, till exempel Kohlpharma så vi räknar med konkurrens framöver, men Apoteket AB ligger långt fram på området och är ledande i Europa, säger David Kruse.

Är Tyskland särskilt intresserat av Sverige när det gäller just apoteksmarknaden?
– Det tycker jag att vi har fått bekräftat. Tamros och Doc Morris etablering i Sverige är uttryck för det.

Apoteket AB:s nya verksamhet i Tyskland byggs i företagsparken Gewerbepark Elbmarsch utanför Hamburg.

Nyanställningar kommer att göras i Tyskland men David Kruse berättar att en del personal kommer att följa med från Sverige, åtminstone i uppbyggnadsfasen.

Under första halvåret 2011 räknar Apoteket AB med att de första leveranserna till tyska patienter kan ske.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev