Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Umeå och Lund planerar nya apotekarutbildningar

Publicerad: 20 maj 2009, 12:56

Både Lunds och Umeå universitet har långt gångna planer på att starta nya apotekarutbildningar, och skickar snart in ansökningar till Högskoleverket. Lund vill rikta in utbildningen på klinisk farmaci, medan Umeå satsar på en påbyggnad på receptarieutbildningen.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

Apotekarutbildningen, som är femårig, finns i dag endast i Uppsala och Göteborg. Men nu ser också universiteten i Lund och Umeå över möjligheterna att starta utbildningar.

Vid Umeå universitet vill Martin Burman, ordförande i programrådet vid receptarieprogrammet, inte uttala sig innan ett formellt beslut om en ansökan till Högskoleverket har fattats. Men han uppger ändå att en ansökan förhoppningsvis är klar före sommaren.

Det som planeras i Umeå är en så kallad "tre plus två-utbildning", där studenterna först läser tre år och får en receptarieexamen, och sedan via ytterligare två studieår når en apotekarexamen.

De utbildningsansvariga vid Lunds universitet hoppas också på att ha en ansökan till Högskoleverket klar innan sommaren. Den planerade ut­­bildningen där ska vara inriktad mot klinisk farmaci, vilket i så fall skulle vara den första hela apotekarutbildningen med denna inriktning i Sverige.

Eftersom det inte finns någon receptarieutbildning i Lund handlar det här om att bygga upp en apotekarutbildning från "scratch".

Utbildningschefen på den medicinska fakulteten, Göran Thomé, uppger dock att ett samarbete planeras med Köpenhamns universitets farmaceutiska fakultet.

– Köpenhamn har en lång tradition av att utbilda apotekare. Det ska bli riktigt roligt att inleda det här samarbetet, säger Göran Thomé.

Ett förslag till ansökan ska presenteras för rektorn nästa vecka.

– Det här är en fråga som har gått fram och tillbaka under flera år, säger Göran Thomé.

Ett skäl till det är osäkerheten kring hur många apotekare som behövs i framtiden. I dag finns runt 3 000 utbildade apotekare.

Utbildningen i Lund kan starta tidigast hösten 2011, och avser i första skedet 20 studieplatser.

Polin Bedro, studentsektionens representant i Sveriges Farmacevtförbund, ser positivt på att nya utbildningar planeras.

– Det är svårt att spå, men vi tror på en ökad efterfrågan av apotekare, säger hon.

Hon hoppas att de nya utbildningarna anpassas efter den nya marknaden, så att entreprenörskap, kunskap om sjukvård och klinisk farmaci ingår.

– En "tre plus två-modell" vore mycket välkommen, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev