Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Unimedic vill utmana APL

Publicerad: 4 januari 2011, 13:28

Läkemedelsföretaget Unimedic har ansökt om att få bli extemporeapotek.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Före apoteksmonopolet, på 1960-talet, var Unimedic i Matfors ett extemporeapotek. Nu tar företaget chansen att bli det igen.

– Vi har alla förutsättningar att bli ett privat kundanpassat alternativ till statliga monopolet APL, säger Christer Ahlberg, som är arbetande styrelseordförande för Unimedic, till Dagens Apotek.

I somras började den lagändring gälla som tillåter att framställningen av individanpassade specialläkemedel, extempore, konkurrensutsätts. Extempore får nu tillverkas på så kallade extemporeapotek. Dessa måste dock först godkännas av Läkemedelsverket.

Myndigheten arbetar just nu med två ansökningar om att få bli extemporeapotek. En av ansökningarna kommer från statliga APL, den andra från Unimedic.

– Vi har ansökt om att få bli ett extemporeapotek dels för att vi har kompetensen och kvaliteten att lyckas möta de krav och förväntningar som kunderna efterfrågar och dels eftersom vården blir mer och mer individanpassad. Utan en extemporemarknad kan inte patienterna få de medicinska behoven tillgodosedda fullt ut, säger Christer Ahlberg.

Fabriken i Matfors drevs mellan 1965 och 1992 av ACO, Kabi och Pharmacia. 1992 grundades Unimedic. 2006 köptes företaget av Med Cap-koncernen.

Unimedic omsätter cirka 100 miljoner kronor årligen och har 65 anställda. I dag arbetar företaget med kontraktstillverkning av ett 60-tal produkter.

– Vi förbereder oss parallellt för tillverkning av extempore och vi är startklara, säger Christer Ahlberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News