fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Unionen: Mycket hög stress på apoteken

Publicerad: 23 januari 2017, 13:27

Foto: Thinkstock

Stressen är det största arbetsmiljöproblemet på apoteken, enligt Unionens branschutredare Shadé Jalali.

Ämnen i artikeln:

ApoteksmarknadenFarmaci

Tidigare i dag har Dagens Apotek skrivit om att Arbetsmiljöverket har utdömt ett vite mot Apotek Hjärtat för brister i arbetsmiljöarbetet på två av kedjans apotek.

Enligt Shadé Jalali, Unionens branschutredare för farmaci och hälsa, är det en tuff arbetsmiljö på apoteken. I de aktuella fallen var det bland annat brister i kännedomen om det systematiska arbetsmiljöarbetet. Men Shadé Jalali framhåller den höga stressnivån som det största arbetsmiljöproblemet på apoteken.

– Det är stressigt. Anställda hinner inte ta lunch eller raster. Om man inte hinner ta rast hur ska man då hinna med det strukturerade arbetsmiljöarbetet? säger hon till Dagens Apotek.

Hon framhåller också att det avsätts för lite tid till kompetensutveckling.

– Apoteken har en engagerad personal, men de får ta sig tid på fritiden för att läsa på. Så ska det inte vara. Man ska inte behöva upprätthålla kompetensen på sin fritid.

Ett tredje arbetsmiljöproblem som hon lyfter fram är ensamarbete. På vissa apotek finns inte heller toaletter, vilket blir ett särskilt stort problem för den som arbetar ensam.

Vad kan medlemmar göra när de upplever brister i arbetsmiljön?

– De ska ta upp det med sin lokala klubb. Vi förespråkar att arbetsgivare och arbetstagare i första hand kommer överens på arbetsplatsen. En anmälan till Arbetsmiljöverket görs först om man inte har kunnat lösa problemet på något annat sätt. Anledningen till att det finns så få anmälningar mot apotek är att vi oftast löser det i ett tidigare skede.

Shadé Jalali menar att arbetsgivarna måste ta tag i problemen ordentligt.

– Till slut kommer de anställda inte vilja vara kvar på apoteken på grund av den hårda pressen. Det leder till personalbrist så företagen behöver verkligen ta tag i det här.

Relaterat material

Hjärtat får betala vite

”Arbetsgivare bör vara medvetna om stressen”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev