Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Uppdaterade rekommendationer för Mirvaso

Publicerad: 5 oktober 2016, 13:09

Det är mycket vanligt att rosacea ökar strax efter applicering av läkemedlet Mirvaso gel som används vid just rosacea, konstaterar Prac. Därför kommer nu uppdaterade rekommendationer för läkemedlet.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté Prac har låtit göra en noggrann utvärdering av läkemedlet med substansen brimonidin efter ett stort antal rapporterade fall av ökade symtom på rosacea strax efter applicering av Mirvaso gel.

Slutsatsen från denna granskning är att dessa ökade symtom är mycket vanligt förekommande. Och för det mesta klingar symtomen av vid utsättning av läkemedlet.

Enligt de uppdaterade rekommendationerna från Prac ska behandling med läkemedlet inledas med en mindre mängd gel än den högsta rekommenderade mängden och därefter gradvis ökas beroende på hur patienten svarar på behandlingen. Patienterna ska också få en noggrann instruktion om hur gelen bör appliceras för att inte överskrida den maximala dosen, som är 1 gram gel och som motsvaras av cirka fem stycken ”ärtor”, enligt Läkemedelsverket.

Mirvaso tillhör en grupp läkemedel som brukar benämnas ”alfa-agonister”. Rodnad i ansiktet på grund av rosacea orsakas av kraftigt blodflöde i huden i ansiktet, som beror på utvidgning av de små blodkärlen i huden. Mirvaso verkar genom att dra ihop dessa blodkärl igen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev