Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Uthyrd apotekspersonal väntas bli stor sektor på ny marknad

Publicerad: 14 januari 2010, 13:02

Temporär bemanning av apotek med apotekare, receptarier och apotekstekniker väntas bli en stor nisch när apoteksmarknaden sväller. Flera rekryteringsföretag satsar stort.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dagens Apotek har tidigare berättat om företagen Hyrapotekares och Manpowers satsningar på att bemanna apotek med tillfälligt inhyrd personal. Manpower vill skapa tre specialistgrupper med totalt ett 20-tal ambulerande farmaceuter.

Men det kan bli stor konkurrens i nischen. Rekryteringsföretagen Pharma Relations och Upool satsar båda på att erbjuda apoteksaktörer inhyrd personal.

– Vi tror att det här blir mycket utbrett i branschen, och ser en stor potentiell affär. Fältet har länge varit stängt i och med att Apoteket AB tidigare haft sin egen personalpool. Men förutom att det kommer in nya aktörer är det nu oklart hur Apoteket AB kommer att göra för att avhjälpa tillfällig personalbrist, säger Anne-Grete Molnes, vd på Pharma Relations.

Pharma Relations rekryterar nu såväl farmaceuter som apotekstekniker som är villiga att göra tillfälliga arbetsinsatser. Anne-Grete Molnes vill inte gå in på hur många personer företaget vill knyta till sig.

– Men det blir definitivt på den nivå som Manpower angett, eventuellt fler. Vi kan tänka oss att bilda regionala grupperingar. Behovet är antagligen störst i storstadsregionerna, kostnaderna för detta ökar längre från storstäderna, säger Anne-Grete Molnes.

Hon säger att företaget ”redan är igång med verksamheten”, utan att vilja gå in på några detaljer.

Det Borlängebaserade bemanningsföretaget Upool har redan ett 20-tal farmaceuter runt om i landet knutna till sig, samt två tillsvidareanställda receptarier som i dagsläget arbetar på uppdrag av kunder.

– Vår ambition är att skapa en rikstäckande verksamhet, och ha farmaceuter redo där apoteken finns, säger Åse Alm, konsultchef på Upool.

Verksamheten har dock inte kommit igång i den omfattning som företaget förväntat sig, eftersom den nya apoteksmarknaden försenats.

– Vi hade hoppats på en start av nya apotek i november, men där gick vi på en nit, säger Åse Alm.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev