Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

”Utmaning hålla bred farmaceutkongress”

Publicerad: 24 Maj 2017, 06:58

Apotekarsocietetens vd Karin Meyer.

Foto: Eszter Simone

Den globala världskongressen PSWC avslutas under onsdagen. ”Det är en utmaning att hålla ett så stort evenemang”, säger Apotekarsocietetens vd Karin Meyer om rollen som svensk medarrangör.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Under onsdagen är det fjärde och sista dagen för den globala kongressen för läkemedelsforskning PSWC (Pharmaceutical Science World Congress), som för andra gången har hållits i Stockholm. Nu kan arrangören Apotekarsocieteten andas ut.

– Det är en stor utmaning att hålla en så stor vetenskaplig konferens. Framför allt då vi har valt att ha en bred ansats. Allt har gått enligt plan och över förväntan, säger Karin Meyer, som är vd för Apotekarsocieteten.

Totalt har 1 200 deltagare från 74 länder deltagit i eller gästat evenemanget på Stockholmsmässan. Temat i år har varit framtidens läkemedel, Future Medicines For One World.

– Det innefattar inte bara tidiga resultat kring nya läkemedel, utan även kopplingen till deras fortsatta utveckling och användning. Detta innebär att utgå från en smal nisch och lyfta perspektivet.

Vad är du mest imponerad av?

– Anförandena från Bill & Melinda Gates Foundation och dess ansats om globala hälsoutmaningar. Tillgången till hälso- och sjukvård, liksom läkare och läkemedel är mycket ojämnt fördelad med många utmaningar som de belyste. Ofta fokuserar konferenser på Europa, USA och möjligen Japan, men det är intressant att lyfta perspektivet att de lösningar som tas fram även ska fungera på andra kontinenter där behoven kan vara ännu större.

Är det något du hade velat göra annorlunda, eller se mer av?

– Särskilt intressant är regulatoriska implikationer, hur resultaten påverkar produktionen av läkemedel, men också frågor kring riktade behandlingar och biologiskt baserade läkemedel. Att skapa mer av ett helhetsperspektiv i de vetenskapliga mötena.

Några andra erfarenheter eller lärdomar?

– Vi är vana vid att anordna konferenser i Sverige, men har inte arrangerat så många globala konferenser. Nu har vi ansökt om att genomföra HUPO-kongressen, Human Proteome Organization World Congress, år 2020. Sverige vann PSWC för tre år sedan så det är en lång startsträcka kring globala konferenser.

Sverige är litet, men här finns ett bra, väloljat maskineri, betonar Karin Meyer.

– Stora delar av det administrativa har skötts av huvudarrangören, FIP. Det vetenskapliga har skött av EUFEPS, European Federation for Pharmaceutical Sciences där Apotekarsocieteten är medlem.

Förutom att Apotekarsocietetens medlemmar varit med i det vetenskapliga programrådet har Apotekarsocieteten tillsammans med FIP, International Pharmaceutical Federation och EUFEPS sett till att hela arrangemanget går som planerat.

Även satellitkonferensen Young Science Satellite Conference har varit välbesökt, med cirka 140 delegater och ett stort antal yngre forskare, som har kommit med presentationer inom bland annat simulering, modellering och formulering.

– Här behövs arenor för framtidens forskare och forskningsresultat. Det var en utmaning att arrangemangen skulle ligga nära varandra i tiden, men samtidigt inte konkurrera och att delegater från alla länder skulle ha möjlighet att komma.

Sverige har sedan tidigare ett gott renommé kring läkemedelsutveckling på grund av industrins och akademins starka position. Många besökare bekräftar att det är roligt att vara i Sverige, då den senaste större kongressen ägde rum i slutet på 90-talet.

– Vi har en tradition och styrka i Sverige, som har bekräftats. Till och med vädret har varit perfekt och Stockholm har visat sig från sin allra bästa sida vilket också känns som en extra bonus.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev