Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Utredare retade upp farmaceuter

Publicerad: 11 november 2016, 09:35

Apoteksutredaren Åsa Kullgren syn på handelsmarginalen väcker reaktioner ute på apoteken.

Foto: Pax Engström Nyström

UPPDATERAD. Apoteksutredaren Åsa Kullgrens framträdande på Läkemedelskongressen tidigare i veckan väckte starka reaktioner på apoteksgolvet.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Åsa Kullgren sade att staten ger apoteken 4,7 miljarder kronor i bidrag varje år. Hon syftade på handelsmarginalen men ordvalet föll inte i god jord hos åhörarna. Flera farmaceuter och tekniker som Dagens Apotek pratade med efteråt tyckte att Åsa Kullgren förminskade deras arbete.

– Hon pratar om att ”staten ger apoteken ett bidrag” när det i praktiken handlar om en hårt reglerad prissättning av läkemedel där snittmarginalen för apoteken hamnar på cirka 18 procent, säger Maria Wiberg, receptarie på en av de stora kedjorna och ledamot i Apotekarsocietetens styrelse för öppenvårdsfarmaci.

Ersättningen fås efter hur många receptrader som går genom kassan. Men i apotekens dagliga arbete ingår bland annat också att ge rådgivning, ta om hand läkemedelsavfall, skriva schengenintyg och ständigt byta ut lager för att ha inne periodens vara.

– Att tala om det som ett bidrag gör att jag känner att den statliga apoteksutredaren inte ens förstår att detta är en extremt låg ersättning som vi får helt grundat på hur många receptrader vi säljer. Förutom att ta betalt för receptbelagda läkemedel gör vi så otroligt mycket arbete runt i kring detta, säger Maria Wiberg.

En annan åsikt som framfördes efter Åsa Kullgrens presentation var att hon inte verkade veta hur arbetet på ett apotek går till, att hon blandade ihop villkoren på monopolets tid med nutidens marknadsvillkor.

Sverige Apotekförening har tidigare vittnat om dagens stenhårda konkurrens, där det till exempel råder priskrig på paracetamol. Prispress var också ett uttalat mål med omregleringen, och apotekskedjorna anpassar verksamheten därefter.

Det är klart att jag vet att handelsmarginalen inte är ett bidrag. – Åsa Kullgren

Fast för välutbildade farmaceuter kan vardagen stundtals vara tuff.

– Man har högskoleutbildning, men det finns inga karriärsmöjligheter eller pengar. Vi ska tjäna ihop till vår egen lön genom att sälja schampo, säger Maria Wiberg.

Åsa Kullgren själv menar att hon brukar prata om handelsmarginalen som en ersättning.

– Jag vet vad handelsmarginalen täcker, och jag vet också att den kanske inte ger full kostnadstäckning för apoteken, säger hon.

På Läkemedelskongressen fick hon en fråga från en person i publiken som inte riktigt verkade veta vad handelsmarginalen är för någonting.

– Jag försökte förklara från scenen och kanske förenklade jag lite för mycket. Det är kanske anledningen till att det har blivit ett missförstånd. Det är klart att jag vet att handelsmarginalen inte är ett bidrag.

Hon framhåller att det finns en hög kompetens ute på apoteken som kanske inte alltid kommer till sin fulla rätt. Det är också något som kommer att märkas i utredningen som ser ut att bli klar ett par månader senare än förväntat.

– Vi har begärt att få förlängt, säger Åsa Kullgren.

Relaterat material

Färre anställda gör mer

Fortsatt fri etableringsrätt

Åsa Kullgren var emot avregleringen

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev