söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

V: Ge personer 80+ gratis läkemedel

Publicerad: 11 juli 2016, 09:37

Jonas Sjöstedt (V) vill se fria receptbelagda läkemedel för personer som fyllt 80 år. Foto: Kalle Larsson och Thinkstock

Vänsterpartiet vill att personer över 80 år ska få läkemedel gratis. Kontraproduktivt, menar kritiker.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsföretagApoteksmarknadenLäkemedel

”Den äldre kvinna som får ett recept utskrivet på en ny medicin som hon behöver, hon ska inte oroligt behöva titta ner i plånboken innan hon går till apoteket”, sa Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt i sitt tal i Almedalen på söndagen.

Högkostnadsskyddet räcker inte, menar han. Gratis läkemedel för personer som är 80+ är därför ett krav Vänsterpartiet kommer att driva i förhandlingarna med regeringen inför budgetpropositionen 2017. Förslaget avser läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen, vilket innebär de flesta receptbelagda läkemedel.

För den enskilde skulle det kunna innebära en ekonomisk lättnad med upp till 2 200 kronor per år, och det skulle kosta statskassan 850 miljoner kronor per år, uppger Vänsterpartiet.

På landets borgerliga ledarsidor har förslaget fått mycket kritik. Till exempel Expressen/GT menar att övermedicinering är det stora problemet bland äldre och att en sådan reform skulle späda på det, ett problem som kostar samhället tiotals miljarder kronor per år. Av samma anledning menar tidningen Barometerns ledare att förslaget därför är kontraproduktivt och till och med ”etiskt mycket tvivelaktigt”.

Ett problem för Vänsterpartiet att få igenom frågan är finansieringen, säger Sveriges Radios politiske kommentator Fredrik Furtenbach. Förslaget är relativt dyrt och regeringen är inte så intresserad av att till exempel återinföra förmögenhetsskatten eller trappa av ränteavdragen.

Relaterat material

V: Vinst okej för apotek

(V)årdmiljarder i skuggbudget

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev