onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Vann med näst billigast anbud

Publicerad: 6 februari 2013, 13:42

Apotekstjänst AB vann anbudsstriden om dosläkemedel till landstingen inom sjuklövern.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Upphandlingen av maskinell dosdispensering till den så kallade sjuklövern, som ligger i ett band genom mellersta Sverige, har dragit ut på tiden efter en segdragen rättstvist. Redan i januari förra året vann Svensk Dos upphandlingen första gången, med ett nollbud.

Men upphandlingen överklagades av Lidingöbaserade Apotekstjänst AB. Förvaltningsrätten gick på landstingens linje, men i kammarrätten tog det stopp.  Kammarrätten ålade sjuklövern att göra en ny anbudsprövning, då man samtidigt skulle utgå från att Svensk Dos inte uppfyllde kravet på stabil ekonomisk och finansiell ställning. En dom som stod sig, då Högsta domstolen inte medgav prövningstillstånd.

När beslutet nu åter har fattats kvarstod två anbudsgivare: Apotekstjänst AB och Apoteket AB. Vid en förfrågan om det tidigare anbudet kvarstod meddelade Apoteket AB att dess pris hade förändrats, om avtalstiden uppgår till ett år. Från 5,45 kronor per dos till 7 kronor per dos. Men vid ett tvåårsavtal skulle 5,45 kronor dosen gälla.

Apotekstjänst AB stod fast vid sitt anbud på 4,19 kronor per dos. Eftersom företagets anbud var mest fördelaktigt kommer Apotekstjänst att få kontraktet, förutsatt att inte beslutet överklagas.

Totalt blir kostnaden för de sju landstingen 68 608 170 kronor för avtalsperioden, som är ett år från och med oktober 2013 med möjlighet till 24 månaders förlängning.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev