Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

"Väntat men glädjande besked"

Publicerad: 4 maj 2010, 12:41

40 studenter tas in när Lund drar igång sin nya apotekarutbildning 2012. Dagens Apotek ringde upp Göran Thomé, universitetslektor och utbildningschef på medicinska fakulteten, efter dagens besked från Högskoleverket, HSV.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketFarmaci

Efter dagens beslut från HSV blir Lunds universitet Sveriges tredje lärosäte med apotekarutbildning.

Var ni säkra att det skulle gå vägen?

– Ja, vi var ganska övertygade. Den expertgrupp som var här i mars uppskattade vårt upplägg och vi fick bilden av att de såg vårt koncept som starkt. Men det är ändå förstås skönt att det är i hamn, säger Göran Thomé.

När startar utbildningen, och hur många studenter blir det från starten?

– Höstterminen 2012 börjar vi, då tar vi in 40 studenter. Sedan kan det bli en successiv ökning, men det är inte beslutat.

Vilka delar av utbildningen ska genomföras i Köpenhamn?

– Den femte terminen, som främst är inriktad på galenisk farmaci och läkemedelsutveckling. De har labb och utrustning där man bland annat kan lära sig tablettillverkning.

Hur går ni vidare med förberedelserna nu?

– Två arbetsgrupper som omfattar olika delar av utbildningen arbetade intensivt inför expertgruppens besök i mars. Efter en lugnare period ska vi i början av juni ha ett nytt större möte och lägga upp det fortsatta arbetet med det här positiva beskedet i ryggen.

Expertgruppen hade vissa rekommendationer till er – bland annat att stärka den basala och kliniska farmakologin. Ska ni göra det?

– Ja, det finns ett program för att göra detta, bland annat i samarbete med Region Skåne.

Utbildningen ska vara inriktad på klinisk farmaci och ”läkemedel från idé till produkt” vilket låter som läkemedelsindustrin. Tror du att ni även kommer att förse apotekssektorn med apotekare?

– Våra två profilområden är tydliga, men ja, alla tre yrkesvägarna kommer att vara möjliga, säger Göran Thomé.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev