Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Var tionde utskrivet läkemedel hämtas inte ut

Publicerad: 25 mars 2009, 13:33

Drygt vart tionde förskrivet läkemedel hämtas aldrig ut. Det visar statistik som Apoteket tagit fram för Dagens Medicin och Dagens Apoteks räkning.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Jag är inte förvånad över siffran, möjligtvis hade jag trott att den skulle vara något högre, säger Jan Liliemark, professor i farmakoterapi vid Läkemedelsverket.

Statistiken är hämtad från Apotekets elektroniska recept­register som under 2008 användes av cirka 5,3 miljoner svenskar. Den visar att av de icke uthämtade recepten hade 30 procent expedierats vid något tillfälle men att det fanns kvarvarande uttag som kunde göras. Från 70 procent av recepten hade inte ett enda uttag gjorts.

– Det finns en mängd naturliga förklaringar till att läkemedel inte hämtas ut. Det kan exempelvis handla om att patienten fått ett nytt recept, blivit frisk, eller kanske avlidit, säger Jan Liliemark.

Hans slutsats är därför att det är bra att alla läkemedel som förskrivs inte hämtas ut och att icke-uthämtade recept inte är något stort följsamhetsproblem.

– Då tror jag att det är allvarligare med de personer som redan hos läkaren har bestämt sig för att aldrig ta det medel de får förskrivet, men ändå hämtar ut det för att de tror att läkaren annars får reda på att de inte hämtat ut sina mediciner, säger Jan Liliemark.

Av de recept som inte alls hämtas ut är de största grupperna smärtstillande, 8 procent, medel vid luftvägssjukdomar, också 8 procent, samt inflammationshämmande och antibiotika, som båda utgör 7 procent.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev