Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Vårdcentraler i Uppsala län lyckades inte spara på läkemedel

Publicerad: 27 januari 2010, 08:07

Vårdcentralerna i Uppsala län klarade inte av att hålla sig till läkemedelslistan och får nu därför lägre ersättning från landstinget.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Under 2009 fick vårdcentralerna i Landstinget i Uppsala län större ansvar för läkemedelskostnaderna, se Dagens Medicin nr 4/09.  Endast 20 procent av kostnaderna fick gå till de läkemedel som klassades som dyra, annars skulle de få minskade anslag för 2010.
Syftet var att sätta press på enheterna så att de följde landstingets rekommendationslista och blev mer kostnadseffektiva i sin läkemedelsanvändning.

Men endast Gimo vårdcentral klarade av att hålla sig inom de uppsatta ramarna. På Bålsta vårdcentral har vårdcentralschefen Heike Nykvist nu ett minus i årets budget på 600 000 kronor eftersom verksamheten inte kunde följa läkemedelslistan 2009.

Framför allt är det de dyrare blodtryckspreparaten ARB som står för notan. Om patienterna i stället fick ACE-hämmare skulle vårdcentralen spara åtskilliga hundra tusen kronor.

– Vårt problem är att vi inte har tillräckligt med läkartider för att göra omställningarna. Patienten måste ju komma hit först och sedan följas upp. För att göra detta måste vi i så fall ta akuttider från listade patienter, som ju är de som ger oss mest intäkter. Så detta är en balansgång, säger Heike Nykvist.

Hon tycker att medvetenheten om läkemedelskostnaderna finns hos läkarna, men att de inte alltid har förutsättningar att göra de förändringar som behövs för att få ned kostnaderna.

I och med vårdvalet överges den modell som gällde i fjol. I stället får vårdcentralerna i Landstinget i Uppsala län, liksom i flera andra landsting i landet, nu fullt kostnadsansvar för läkemedlen.

Hur ska ni klara detta?

– Vi har en handlingsplan men om vi klarar av den är lite osäkert, säger Heike Nykvist.

I Landstinget i Östergötland har såväl primärvård som sjukhuskliniker haft fullt budgetansvar för läkemedel sedan 2002. Primärvården har kostnadsansvar för läkemedel som enligt landstinget klassas som allmänläkemedel, ofta använda läkemedel.

– Trots att vi inte har några centrala mål har följsamheten till läkemedelslistan varit god. Målen sätts i stället lokalt ute på enheterna, där ju kostnadsansvaret ligger. Men det tog något år innan vi fick genomslag och läkarna förstod vad som gällde, säger Mikael Svensson, apotekare och samordnare på läkemedelsgruppen i Landstinget i Östergötland.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev