Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Vården beställer Apoex medicin

Publicerad: 10 september 2010, 10:39

Förskrivaren ska ordna hemleverans åt patienten.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Distanshandel riktad till vården blir företaget Apoex nisch. Det berättade ägarna Jens och John Patrick Berlips på en presskonferens i dag, fredag.

– Vi erbjuder alla läkare i hela Sverige att erbjuda hemleverans av läkemedel, sade vd Jens Berlips.

Kunderna ska alltså inte själva beställa sin medicin från Apoex hemsida, som också sjösätts i dag. I stället är tanken att den som skriver ut ett läkemedel samtidigt ska fråga patienten om han eller hon vill få medicinen hemskickad. Blir svaret ja, så beställer vårdpersonalen medicinen direkt från Apoex.

– Primärvården i glesbygden kan säkert se fördelar i det här. Många patienter har också svårt att gå till apoteket, sade John Patrick Berlips.

Självförtroende saknas inte hos bröderna, som äger företaget tillsammans.

– Vi är här för att rita om kartan för den nya apoteksmarknaden, förklarade Jens Berlips på presskonferensen.

Han är civilingenjör och har tidigare arbetat inom finans- och IT-sektorn, medan John Patrick Berlips är läkare. Apoex har också fått finansieringshjälp av bolaget Roslagens Affärsänglar, som investerar i andra företag.

Företaget kommer bara att sälja receptbelagda läkemedel. Tack vare marginalen på dessa är tanken att Apoex ska gå runt utan att ta ut porto eller expeditionsavgift.

Alla läkemedel finns i Apoex system, men Jens Berlips tror inte att förskrivarna kommer att vara intresserade av att rekommendera hemleverans av alla sorters läkemedel. Patienter med högt blodtryck är exempel på en målgrupp som kan vara intressant.

Kunskap om sina läkemedel ska kunderna få via skriftlig information, samt via företagets kundtjänst som tar emot telefonsamtal.

– Men det är klart att om man har väldigt mycket frågor, då kanske det är bäst att gå till ett apotek, säger John Patrick Berlips.

Han tror att Apoex system kan bidra till en ökad följsamhet, eftersom patienten får sina läkemedel skickade direkt hem.

– En stor del medicin hämtas aldrig ut, för att patienten glömmer det eller inte hinner, säger Jens Berlips.

Hemtjänst och sjukhus kan också ha nytta av Apoex tjänster, hoppas bröderna Berlips. Ännu fler tjänster ska presenteras under hösten, bland annat en som ska underlätta för kroniskt sjuka patienter.

I dag öppnar också Apoex första fysiska apotek, på Gärdet i Stockholm.

Relaterat material

Apoex öppnar nytt i Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev