Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Vårdens misslyckande chans för apotek

Publicerad: 8 April 2010, 15:40

ANALYS: Det stormar kring Apotekets nya hälsotjänst redan innan starten. Flera motiverade invändningar finns mot Hälsokollen – men med rätt varudeklaration överväger fördelarna.


”Apoteket AB:s största hälsosatsning någonsin” sjösätts på måndag.

Tjänsten Hälsokollen, som vi skrivit om flera gånger här på sajten, lanseras då på 41 apotek.

Är det något att ha?

Svensk förening för allmänmedicins ordförande Eva Jaktlund skräder inte orden – hon kan inte se något positivt med hälsodriven på de statliga apoteken.

Hennes farhågor om att tjänsten ökar antalet oroade patienter och ger vården merarbete, är fullt rimliga. Men hon tycks glömma det enkla faktum att det är bra att människor skaffar sig koll på sin hälsostatus i en professionell kontext.

Att folk på ett mer lättillgängligt sätt än i dag uppmärksammas på faktorer som högt blodtryck, ofördelaktiga kolesterolvärden och dåliga levnadsvanor är positivt.

Om sjukvården sedan får ett befogat merarbete för att fler personer med riskfaktorer söker sig dit är det också något positivt. Men vården måste förstås dimensioneras efter patienttrycket.

Att göra parallellen till screening på befolkningsnivå – vilket sällan ger folkhälsovinster – som Eva Jaktlund gör, håller inte riktigt. De som köper tjänsten är knappast ett slumpmässigt urval ur befolkningen. Snarare lär personer som anar att de börjar närma sig ett riskläge använda Hälsokollen. Det är bra om dessa personer får en push i rätt riktning – antingen i riktning mot sjukvården eller ut i joggingspåret.

I den rådande hälsotrenden ligger en ökad benägenhet att regelbundet ta prover och följa sina värden. För kunden är det underordnat var testerna görs – men det är som sagt viktigt att det sker i ett tillräckligt professionellt sammanhang.

Och det är här den viktigaste kritiken mot hälsokollen kommer in: Är dagens apotek en tillräckligt professionell kontext?

Är de som utför hälsokollarna, som har en farmaceutisk grundutbildning och legitimation kompletterat med en kortare vidareutbildning, tillräckligt kompetenta för uppgiften?

Många röster inifrån menar att kompetens inte varit det som värderats högst inom Apoteket AB under de långa monopolåren.

Frågan är svår. Det står klart att ”hälsokollarna” måste hålla sig inom snäva ramar. Varudeklarationen gentemot kunden, att hälsokollen aldrig kan ersätta utan bara komplettera ett besök i vården, är förstås jätteviktig.

Apotekare och receptarier tillhör visserligen ett omvittnat försiktigt släkte, men hur de hanterar Hälsokollen – där kolesterolmätning alltså ingår – i praktiken borde utvärderas.

Expressens medicinjournalist Anna Bäsén skriver i dag förresten en läsvärd krönika om hälsokollen. Men jag håller inte riktigt med henne.

Hon lyfter fram fler motargument, bland annat att Apotekets bakomliggande syfte är att tjäna pengar: Förutom att tjänsten i sig kostar pengar kommer farmaceuterna som gör hälsokollarna att rekommendera preparat som apoteket saluför till kunderna som har hälsokollats.

Men med ett sådant resonemang skulle alla rekommendationer av produkter ute på apoteksgolvet, som görs baserat på frågor om patientens hälsa, per definition vara problematiska.

Anna Bäsén tycker också att det är vårdcentralerna som i första hand bör erbjuda hälsokontroller av denna typ. Jag håller med – men förstår inte varför det utesluter att vissa parametrar kollas av på apoteken.

Men återigen, det är viktigt att hälsokollarna i kundmötet beskriver vad tjänsten är för något, och vad den inte är. Särskilt viktig är brasklappen att ett positivt resultat faktiskt inte utesluter hjärtsjukdom.

I ett land som Sverige, där vården i decennier misslyckats med att göra sig tillräckligt tillgänglig för patienterna, borde begränsade hälsotjänster på apoteken ha en viktig funktion att fylla.

Det fungerar redan på flera andra håll i världen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev