Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Verk positivt till uppdrag men vill utreda behovet av resurser

Publicerad: 27 januari 2010, 10:58

Läkemedelsverket är "starkt positivt" till att bli hemvist för ett nytt centrum för bättre läkemedelsanvändning, enligt verkets remissvar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

På fredag, den 29 januari, går remisstiden ut för socialdepartementets promemoria om bättre läkemedelsanvändning som Dagens Apotek skrev om tidigare i januari.

Ett drygt tiotal svar har hittills kommit in till departementet. Ett av dessa kommer från Läkemedelsverket, som är den myndighet som berörs mest av förslagen i promemorian. Regeringen föreslår att ett centrum för bättre läkemedelsanvändning skapas på myndigheten, och dessutom förordas ett rådgivande organ med representanter från aktörer på området. I detta förslag ingår också att Läkemedelsverket tar över Apotekets utrednings- och utvecklingverksamhet.

I sitt yttrande skriver verket att myndigheten är ”starkt positiv” till det nya uppdraget, inklusive skapandet av ett rådgivande organ. Verket tolkar det som att verksamheten hos det nya centrumet bör ha ett bredare anslag än den apoteks- och samhällsinriktade forskning som bedrivits inom Apoteket AB.

Läkemedelsverket poängterar också behovet av tillgång till register och expertis, och vill att verksamheten byggs upp stegvis.

Myndigheten vill också ha mer resurser än vad verksamheten i Apotekets regi kostat. Verket föreslår att de själva får uppdraget att utreda ”de totala finansiella behoven vid olika ambitionsnivåer på arbetet”.

Läs Läkemedelsverkets remissvar här nedan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev