Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Veterinärer missnöjda med den nya apoteksmarknaden

Publicerad: 28 maj 2010, 09:34

Veterinärer missnöjda med den nya apoteksmarknaden

Foto: Förlorare på omregleringen?

Omregleringen har hittills gjort det svårare för många veterinärer och djurägare att få tag på läkemedel till djur. Veterinärförbundet och Jordbruksverket har uppmärksammat problemet.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Enligt gårdagens nummer av tidningen Svensk Ridsport finns flera exempel där sjuka djur drabbats av att det blivit svårare att få tag i läkemedel efter omregleringen.

Situationen antas främst bero på att apoteksföretagen inte har insyn i varandras lagersituation – något som Dagens Apotek uppmärksammat flera gånger tidigare när det gäller humanläkemedel.

Dessutom kan krav på lönsamhet hos kedjorna redan ha lett till sämre lagerhållning av viktiga men lågfrekvent använda djurläkemedel, enligt Johan Beck-Friis, veterinär och informatör på Sveriges Veterinärförbund.

Den lagreglerade skyldigheten att få fram ordinerade läkemedel inom 24 timmar uppges inte heller alltid fungera i praktiken.

– Det har helt klart blivit försämringar efter omregleringen. Det är mycket frustrerande för veterinärerna att inte få fram läkemedel i tid. Det här är en viktig djurskyddsaspekt, säger Johan Beck-Friis till Svensk Ridsport.

Veterinärer och djurägare tvingas ofta ringa runt till de olika apoteksaktörerna. Veterinären Emma Riberdahl säger sig ha fått lägga flera timmar på telefonsamtal i jakten på läkemedel.

– Vi får ringa till bolagens kundtjänster i jakten på bristvaror. Ibland är kundtjänsten inte tillräckligt kunnig. Det kan finnas andra läkemedel med samma aktiva substans inne som kan ersätta det vi förskrivit, men det känner kundtjänsten inte till, säger veterinären Emma Riberdahl till Svensk Ridsport.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev