Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Apotek

Vi har löst problemet med den haltande modellen

Publicerad: 15 december 2009, 12:27

Bristerna i systemet för utbyte av generiska läkemedel är åtgärdade – på läkemedelsföretagens eget initiativ. Det påpekar företagens branschorgan med anledning av debatten om onödigt dyra generika.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketLif

Redan i nr 9 i februari i år skrev Dagens Medicin för första gången om det problem som nu aktualiserats i en artikelserie i Dagens Nyheter – att den så kallade generikareformen från 2002 fungerar allt sämre.

Problemen bottnar i att apoteken i många fall expedierar generika som inte är det billigaste på marknaden. Medan landstingen och i viss mån patienterna har förlorat på systemet, har vinsterna hamnat hos läkemedelstillverkarna och Apoteket AB.

I en kommentar till artikelserien i DN framhåller läkemedelsindustrins branschförening Lif och generikaföretagens dito FGL att de själva redan hösten 2008 meddelade socialminister Göran Hägglund (kd) att problemen måste åtgärdas.

Tillsammans med flera andra aktörer står föreningarna bakom det förslag som nu blivit lag, och som antas göra att systemfelen försvinner. Det nya systemet, som innebär att apoteken ska byta till det billigaste läkemedlet på marknaden, och inte som i dag det billigaste lokalt tillgängliga, ska börja tillämpas fullt ut i januari.

– Lösningen på problemet är den nya modell som vi föreslog och som riksdagen nu beslutat om, säger Kenneth Nyblom, vd för FGL, i pressmeddelandet.

– För hela läkemedelsindustrin är det viktigt att vi får bort de här problemen, säger Richard Bergström, vd för Lif.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev