Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

”Viktigt att inte driva försäljning av receptbelagt”

Publicerad: 4 december 2015, 07:56

En utveckling där apotekskedjor driver på för att öka försäljningen av receptbelagda läkemedel har flera risker, enligt läkare.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

I går, torsdag, berättade Dagens Apotek att Apotek Hjärtat vill öka antalet receptbelagda mediciner som tas ut hos kedjan genom att uppmana de anställda att fokusera på receptrader, det vill säga hur många läkemedel som kunden tar ut vid varje besök på apoteket.

Emma Spak är ordförande för Läkarförbundets råd för läkemedel.

– Detta är oroande, det är otroligt viktigt att ingen försöker driva försäljning av receptbelagda mediciner. Användningen ska styras av de ordinationer patienten fått, kommenterar hon Dagens Apoteks artikel.

Hon påpekar att man från vårdens sida absolut inte vill se att patienter får ut mer läkemedel än de ska ha.

– Om apotekskedjor fokuserar på antal receptrader som farmaceuterna expedierar riskerar det att skapa en svår balansgång för farmaceuterna där de å ena sidan har ett incitament att expediera så många läkemedel som möjligt och å andra sidan ska ta ett professionellt ansvar för att stödja en god läkemedelsanvändning.

Hon påpekar att det ofta kan finnas recept på samma läkemedel med olika doser som går att hämta ut på apoteken och likaså läkemedel som läkaren har satt ut.

Mikael Hoffmann, chef för Nepi, framhåller att farmaceuten har ett ansvar för att patienten får ut rätt läkemedel, men även han oroas av att fokus på receptrader kan skapa incitament som leder till en svår balansgång för de expedierande farmaceuterna.

Apotek Hjärtats kvalitetschef Annika Svedberg säger i en kommentar till Dagens Apoteks artikel att underanvändning av läkemedel är det största läkemedelsrelaterade problemet. Att skapa följsamhet genom att motverka underanvändning framhålls också i det dokument på Apotek Hjärtats intranät som Dagens Apotek berättade om i går.

Mikael Hoffmann påpekar att bristande följsamhet och underanvändning inte är samma sak och han vänder sig mot påståendet att underanvändning är det största läkemedelsrelaterade problemet.

– Det största problemet om man frågar vården är att patienter är osäkra på vilka läkemedel de ska ta och inte att de får för lite läkemedel, säger han.

Relaterat material

Så får Apotek Hjärtat kunder att hämta ut mer receptbelagt

”En tävling som uppmanar till kvalité”

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev