Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Vill att Livsmedelsverket tar över tillsyn

Publicerad: 15 november 2012, 09:30

Kosttillskott med misstänkt farliga ämnen kan stoppas i en kommun och säljas i en annan. Stockholm vill nu att Livsmedelsverket tar över tillsynsansvaret för kosttillskott.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Försäljningsförbud som bara gäller inom den kommun som fattat beslutet har lett till frustration hos en del kommuner. Det rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Läkemedelsverket har nyligen stoppat 17 olika kosttillskott eftersom de innehöll aktiva substanser och borde betraktas som läkemedel. Men i vanliga fall är det alltså landets kommuner som har tillsynsansvaret. Sedan februari i år har exempelvis Stockholm kontrollerat runt hundra olika tillskott och lagt säljförbud på cirka 40 preparat eftersom de misstänks innehålla skadliga ämnen. De flesta var till för att gå ner i vikt eller öka prestationsförmågan.

Livsmedelsverket vill, enligt Ekot, ändra reglerna så att myndigheten kan utfärda försäljningsförbud i hela landet. Stockholms stad anser att problemet med skadliga kosttillskott är så stort att Livsmedelsverket bör analysera och bedöma kosttillskott redan innan de släpps på marknaden.

– Regelverket är eftersatt och det skapar inte förutsättningar för en enkel kontroll och det här är ju inte en kommunal angelägenhet egentligen utan det här bör ju samordnas och skötas på nationell nivå, säger Daniel Selin, avdelningschef för livsmedelskontrollen i Stockholms stad, till Ekot.

Relaterat material

17 träningsprodukter stoppas

Livsmedelsverket varnar för kosttillskott

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev