Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Vill bli länk till nya apotekjobb

Publicerad: 30 mars 2009, 12:03

Ulrika I Karlsson har arbetat inom Apoteket AB i 27 år. Nu tar hon steget och startar eget – ett bemanningsföretag som ska förmedla personal med rätt kompetens till fram­tidens apoteksaktörer.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Affärsidén liknar den poolverksamhet som hon själv var med och startade inom Apoteket i slutet av nittiotalet, nämligen att hyra ut personal och hjälpa till med rekryteringar.

– Det är inget nytt i sig, men jag drivs verkligen av idén att bli en ny aktör på apoteksmarknaden, säger Ulrika I Karlsson.

Hon tror att det kommer att bli turbulent inom apoteksbranschen i och med omregleringen och att det då blir en utmaning för aktörerna att ha rätt bemanning.

Hennes företag ska då finnas som ett komplement till apoteken där det finns arbetskraft som har rätt kompetens.

Ulrika I Karlsson är själv receptarie och har lång erfarenhet av arbete på apotek. Att starta eget ser hon som en stor utmaning.

– Det kanske är svårt att förstå hur jag tänker, hur jag vågar göra så här. Men jag brinner för detta och känner att jag måste ta steget och våga prova.

Konkurrensen från större, redan etablerade rekryteringsföretag skrämmer henne inte nämnvärt. Hon tror att det kan ses som positivt för trovärdigheten att vara specialiserad på farmaceuter.

– De som vill hyra personal av mig ska veta att de får rätt kompetens till sin arbetsplats. Mitt företag kan språket inom apoteksbranschen och vet vad som krävs, det tror jag är tryggt att veta när man tar in arbetskraft, säger Ulrika I Karlsson.

Hon tror att framtiden är ljus för farmaceuter och att en omreglering är positiv för arbetsmarknaden.

– Jag tror att det kommer att finnas massor av jobb och det blir en helt ny situation när du som farmaceut kan välja vem du vill jobba hos, säger hon.

Just nu åker hon runt till olika arbetsplatser och berättar om sin verksamhet. Hon har redan en handfull anställda som jobbar på olika apotek och responsen hon får från farmaceuter är övervägande positiv.

– Framför allt yngre ser en möjlighet i att få prova på olika arbetsplatser. Det ger omväxling och de känner att de lär sig otroligt mycket på kort tid, säger Ulrika I Karlsson.

Även äldre i branschen som tidigare arbetat som ambulerande personal i Apotekets poolverksamhet ser positivt på hennes företag.

– Att komma till ett nytt ställe efter kanske 20 år på en och samma arbetsplats kan innebära ett enormt lyft. Det driver mig att se de som hittar glädjen i jobbet igen och känner yrkesstolthet, säger Ulrika I Karlsson.

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev