Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Vill ge apoteken förskrivningsrätt

Publicerad: 11 oktober 2013, 06:00

Låt apoteken förskriva vissa läkemedel och sälj Apoteket AB. Det är några av de borgerliga partiernas förslag.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverketApoteksmarknaden

Nu är den allmänna motionstiden slut och riksdagsledamöterna har under denna tid lämnat in 3 548 riksdagsmotioner. Ungefär 15 av dessa förslag berör apoteksmarknaden.

Stefan Käll (FP) vill att en en ny modell införs för generiskt utbyte på apotek. Dagens system innebär att patienterna får problem, skriver han i sin motion: ” Läkemedlen byts ut ofta vilket är förvirrande. Patienten får samma läkemedel men i olika förpackningar, olika färger och ibland också olika doser i tabletterna. Det ökar risken för felaktig läkemedelsanvändning”.

I stället vill Stefan Käll att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ska bestämma ett takpris på de utbytbara läkemedlen och sedan låta apoteken själva förhandla med tillverkarna. På det sättet skulle apoteken kunna sälja samma läkemedel till sina kunder under en längre tid. ”Då skulle vi både behålla prispressen och ge kontinuitet för patienten”, skriver motionären.

Peter Jutterström (M) tycker att det är dags att avskaffa det statliga ägandet i apoteksbranschen helt. De privata aktörerna har bevisat att de klarar att driva apoteken med den kvalitet och service som krävs, anser han och föreslår att Apoteket AB och Apoteksgruppen ska säljas.

I en annan motion, ”Utöka apotekens roll för att avlasta vården”, föreslår samma riksdagsledamot att apoteken ska få nya uppdrag. Där finns en outnyttjad potential, anser Peter Jutterström och förelår att apotekens personal till exempel skulle kunna förlänga recept, förskriva vissa läkemedel, mäta blodtryck och göra läkemedelsgenomgångar.

Även centerpartister i riksdagen har åsikter om apoteken. Anders Ahlgren och Anders Åkesson vill att regeringen ska skapa effektivare incitament för att fler apotek ”och andra kommersiella nyckelfunktioner” ska finnas kvar och nyetableras på landsbygden. Samma sak föreslår partikamraterna Annika Qarlsson och Ulrika Carlsson.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News