Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Vill locka fler till apoteksutbildningar

Publicerad: 20 mars 2013, 08:39

I veckan inleddes en informationskampanj på många av landets apotek. Vad går kampanjen ut på, Eva Glaumann, projektledare på Sveriges apoteksförening?


– Vi har skickat ut branschgemensamma broschyrer till nästan alla apotek i landet, 1 000 stycken. Apoteken deltar i det här med syfte att locka fler till våra apoteksrelaterade utbildningar. Eftersom ansökningstiden till universitet och högskolor går ut den 15 april pågår kampanjen fram till dess.

Har ni gjort något liknande tidigare?

– Vi har arbetat mycket branschgemensamt med den här typen av frågor, men inte just på det här sättet. Vi behöver framför allt uppmärksamma ungdomar och kunder om vilka möjligheter som finns.

Hur är broschyren utformad?

– Det är en enkel broschyr där vi har skrivit vilka jobbmöjligheter som finns i branschen, där vi nämner de apoteksrelaterade utbildningarna och var i landet de finns. Broschyren ger en glimt av utbildningarna och berättar var man kan hitta mer information. Det är upp till apoteken själv att bestämma hur de vill distribuera dem.

Hur pass omfattande är kampanjen?

– I dag finns ungefär 1 280 apotek. I kampanjen deltar drygt 1 000 apotek. I Skåne har man lagt lite extra fokus på arbetet eftersom bristen på farmaceuter är stor där. Kampanjen förmedlar ett positivt budskap, att det finns jobb inom branschen. Vi har stora pensionsavgångar framför oss samtidigt som marknaden har växt. Det finns ett behov av att nyanställa.

Kommer ni att utvärdera kampanjen på något sätt?

– Vi ser det här som en delaktivitet i arbetet att få fler sökande till de apoteksrelaterade utbildningarna. Just antalet sökande är något vi kan mäta. Sedan blir det svårt att se vilka som har sökt just på grund av den här kampanjen. Vi gjorde en enkät höstterminen 2012 där vi frågade studenter varför de valt utbildningen och hur de hade fått information om den. Vi skulle kanske kunna göra om den typen av undersökning.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev