Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Volontärer delar ut läkemedel på Centralen

Publicerad: 18 september 2015, 11:47

Delar av det team som fanns på plats på Centralstationen på onsdagen. Längst till vänster Hiba Ahmed, bredvid henne Farah Mirza.

Apotekaren Hiba Ahmed är en av volontärerna som tar emot flyktingar i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

På Stockholms Centralstation intill huvudentrén finns läkare, läkarstudenter, sjuksköterskor och andra med vårdrelaterade yrken som är frivilliga för att hjälpa till med att ta emot de flyktingar som nu flyr krig i Mellanöstern. En av dem är Hiba Ahmed som till vardags arbetar som ambulerande apotekare på Lloyds Apotek.

– Jag vet att många som kommer är arabisktalande och eftersom jag kan arabiska kan jag då hjälpa till att översätta och så får jag användning för mitt yrke som apotekare, säger hon till Dagens Apotek.

Två dagar den här veckan har hon varit på Centralstationen och hon planerar att även finnas till hands där till helgen.

De flesta flyktingar kommer från Syrien eller Irak och tanken är att det alltid ska vara någon som kan arabiska på plats vid det bord med receptfria läkemedel som volontärerna har ställt upp.

Hiba Ahmed berättar att de som kommer ofta är utmattade.

– Vätskebrist, åksjuka, värk och problem relaterade till luftvägarna, som hosta, är de vanligaste besvären bland de personer som jag har mött. Läkarna gör en bedömning om det finns något som vi kan göra på plats eller om sjukhusvård behövs.

Ingen organisation står bakom initiativet utan det kommer från läkarstudenten Susanna Charboti, berättar Hiba Ahmed. Själv blev hon tillfrågad om att delta av kollegan Farah Mirza som är apotekstekniker.

– Hon kunde inte stå där varje dag, så hon frågade om jag kunde komma. Jag kände ingen annan än henne som var där, men de andra kände inte heller varandra innan och det har gått bra ändå.

Hur har det gått att få läkemedel och annat som har behövts?

– Det har fungerat bra. Vi har fått läkemedel genom att samla in på olika sätt. Förbipasserande har också frågat vad som har behövts och köpt det. Det som går åt mest är värktabletter och plåster.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev