Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Webbförsäljnings-vd välkomnar konkurrensen

Publicerad: 21 april 2015, 12:36

Nätapoteket Apotea vill nyanställa, men farmaceuterna räcker inte till, berättar företagets vd Pär Svärdson i en intervju med Dagens Apotek.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Tidigare har det främst varit Apoteket AB och nätapoteket Apotea som haft storskalig e-handel med läkemedel. Men nu satsar samtliga apotekskedjor på nätet.

Pär Svärdson säger att han välkomnar den ökande konkurrensen.

– Jag ser det som positivt att det kommer fler aktörer. Det vore inte sunt om vi vore mer eller mindre ensamma.

Men det blir också fler som slåss om kunderna.

– Internetsektorn för läkemedel växer av fler aktörer, vilket kommer att gynna oss. Vi tror att kunderna kommer att strömma till ännu snabbare när mer läkemedel säljs på nätet.

Pär Svärdson uppger att hans företag inte har gått med förlust sedan det bildades från dåvarande Familjeapoteket 2012.

– Vi gör ingen jättevinst eftersom vi återinvesterar det mesta i verksamheten. Men vi går med vinst och ska fortsätta göra det. Och vi har en väldigt stor tillväxt.

Apotea har nyligen flyttat till betydligt större lokaler och företaget har nyanställt. I dag är det cirka 90 anställda, varav 10–15 är apotekare eller receptarier. Pär Svärdson uppger att företaget siktar på att ha dubbelt så många farmaceuter anställda innan året är slut.

– Jag tror att vi kommer att fortsätta nyanställa så många farmaceuter som vi kan. Anledningen till att vi inte är fler apotekare och receptarier är att det är svårt att rekrytera. Farmaceuter är den begränsande faktorn för vår tillväxt.

Lloyds Apotek lämnar läkemedel beställda via nätet med morgontidningen. Hos Apoteksgruppen kommer kunder kunna få läkemedel levererade av en farmaceut på det lokala apoteket när de beställer via webben och när Ica och Apotek Hjärtat går ihop kan man tänka sig att kedjan kan dra stora fördelar av den väl upparbetade distribution som Ica redan förfogar över. Det går inte att ta miste på att konkurrensen om nätkunderna fullkomligt exploderat i år.

Vilken skulle du säga är er största styrka om man jämför de andra?

– Vi kommer att fortsätta utveckla våra tjänster. En del i det är att vara väldigt snabba. Vi levererar samma dag till en stor del av kunderna och jobbar stenhårt på att förkorta leveranstiderna ytterligare. Vi arbetar också mycket med att ha ett stort sortiment så att allt som kunderna behöver ska finnas hos oss.

Enligt Pär Svärdson är det en fördel för hans företag att det enbart finns på nätet.

– Vi säljer varorna mycket billigare. För kedjorna är det svårt att motivera att det ska vara olika priser i butiken och på nätet.

Han lyfter fram att ett syfte som uppgavs med omregleringen var att pressa priser på läkemedel och att det ofta är sjuka personer med ansträngd ekonomi som behöver läkemedel.

– Vi är stolta över att vi pressar priser på receptfria läkemedel och läkemedel utanför förmånen, säger han.

För receptfria subventionerade läkemedel är det Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket som fastställer både inköpspris och försäljningspris.

Kan få entreprenörpris

Nyligen nominerades Pär Svärdson tillsammans med ytterligare nio entreprenörer till priset Svd Affärsbragd för att han grundat Apotea och för att han var med och grundade internetbokhandeln Adlibris.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev