Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

X och Z trendiga - igen

Publicerad: 28 januari 2013, 14:23

Foto: Photos.com

Nu är X och Z heta begynnelsebokstäver på läkemedelsnamn - igen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsföretagLäkemedelsverket

Nyhetsbyrån Reuters har gjort en trendspaning på läkemedel och plockat fram alfabetets hetaste bokstäver, från läkemedelsbolagens synvinkel. Sedan 1995 har den amerikanska läkemedelsmyndigheten godkänt 15 läkemedel med X som begynnelsebokstav i namnet. Sju av dem har fått sitt godkännande de senaste två och ett halvt åren. Z har också seglat upp som en åtråvärd begynnelsebokstav.

– X och Z var ganska heta och tunga för åtta, nio år sedan. Det var då namn som Zoloft, Zyban och Zocor kom, säger Vince Budd, senior vice president på varumärkeskonsultfirman Addison Whitney till Reuters.

– Det har setts som en möjlighet att skapa något unikt. Jag tror att vi har gått cirkeln runt och är nu tillbaka igen, särskilt när det gäller onkologi, säger Vince Budd.

Marknadsexperter och lingvister konstaterar att bokstävernas allmänna ovanlighet, ger läkemedlen unika och minnesvärda namn. Oavsett om de går att uttala eller ej.

Men det finns också praktiska orsaker bakom trenden, enligt Reuters. Läkemedelsmyndigheterna i så väl USA som EU har strikta regler för läkemedelsnamn. De får inte likna något annat läkemedel. Och det är en fördel om namnen kräver stora penndrag upp och ner, så att de inte kan misstydas, enligt nyhetsbyrån.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev