Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Apotek

Zikavaccin kommer för sent

Publicerad: 10 mars 2016, 06:47

Foto: Thinkstock

Att få fram ett vaccin mot zika kan ta många år. Nu ska tester på närbesläktade virus göras och myggorna bekämpas.


WHO-experter varnar för att försöken med att få fram ett vaccin kan komma för sent för att stoppa det pågående utbrottet. Och enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, kan det ta flera år.

– Min bedömning är att det kommer att ta jättelång tid innan vi har ett vaccin som vi kan använda för att skydda gravida kvinnor. För man kommer att vara rädd för att vaccinet också kommer att kunna orsaka fosterskador och liknande, säger han.

WHO:s expertgrupp vill även hitta innovativa verktyg för att bekämpa de myggor av släktet aedes, som sprider samtliga tre sjukdomarna. Men hur detta ska göras är ännu oklart. Enligt Tegnell är myggsorten en av de mest spridda i världen. Att så många människor drabbas av sjukdomar kopplade till zika just nu beror på att viruset kommit in i områden där människor inte är immuna.

– Det har inte funnits där tidigare så det finns massor av mottagliga människor och det finns massor av myggor av rätt sort, säger Tegnell.

I veckan gick WHO ut med en avrådan till gravida kvinnor att resa till zikadrabbade områden. Dessutom konstaterades att sexuell överföring av viruset är "relativt vanlig". Och enligt Tomas Bergström, virusforskare vid Göteborgs universitet, är det än så länge mycket oklart hur länge som viruset är smittsamt och därmed överförbart.

– Har man åkt till de här områdena och haft feber och utslag skulle jag rekommendera att använda kondom åtminstone en månad, säger han.

Zikavaccin

WHO-experter har enats om tre topprioriteringar för att försöka få stopp på utbrottet av zikavirus som härjar på flera platser i världen. Bland annat ska tester på närbesläktade virus som dengue och chikungunya göras liksom för zika. Prioriterat är även att ta fram ett avdödat vaccin.

Nyligen togs ett vaccin fram mot dengue, och ett mot chikungunya är på gång, vilket eventuellt kan hjälpa till i sökandet efter ett fungerande vaccin mot zika.

TINA REMIUS STRÖMBERG/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev