fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Att jämföra sig med varandra är guld värt

Publicerad: 6 april 2016, 04:00

Att träffas, lyssna och lära av and­ra kliniker verkar vara ett säkert recept på framgång. Ännu en gång återfinns landets tre bästa sjukhus i den sydöstra sjukvårdsregionen.

Ämnen i artikeln:

Höglandssjukhuset EksjöUniversitetssjukhuset i LinköpingLänssjukhuset Ryhov JönköpingOskarshamns sjukhusRegion Jönköpings län

– När vi berättar om vårt arbetssätt på riksnivå får man ibland höra ”jaså, ni håller på och jämför er med varandra”. Sättet det sägs på får mig att tro att andra ser jämförelser som ett hot, medan vi ser det som en möjlighet. Vi har inte det där kompakta motståndet mot förändringar som jag uppfattar på andra håll. Det är en fråga om mentalitet, säger Maria Engman, verksamhetschef på kvinno­kliniken vid Höglandssjukhuset i Eksjö.

När Dagens Medicin i förra veckan släppte sin årliga rankning av Sveriges bästa sjukhus i tre kategorier gick hela trion guldmedaljer till sydöstra sjukvårdsregionen. Universitets­sjuk­huset i Lin­köping blev bäst bland universitets­sjuk­husen, Ryhov i Jönköping vann i klassen medelstora sjukhus och Oskarshamn tog hem vinsten i klassen mindre sjukhus – precis som förra året.

– Så det är ju ingen slump, eftersom toppskiktet har sett ungefär likadant ut i flera år, säger Mats Bojestig, regionsjukvårdsledningens ordförande och hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län.

Precis som Maria Engman är han inne på att det är arbetssättet med jämförelser över hela sjuk­vårds­regionen som lyfter vården i sydöstra Sverige till topplaceringar. Modellen innefattar så kallade medicinska programgrupper på flera olika nivåer – dels lokala grupper, dels grupper inom det egna länet och dels i hela sjuk­vårds­regionen – där man diskuterar vad som lett till goda medicinska resultat. På kvinno­kliniken finns sex olika medicinska programgrupper med olika fokusområden.

– Jag sitter i gruppen för preventiv kvinnohälsa. Förutom jag själv ingår alla mödra­hälso­vårds­över­läkarna i hela sydöstra regionen och ibland även barnmorskorna, säger Maria Engman.

Gruppen träffas två gånger om året för att jämföra data.

– Det är årets roligaste möten, det tycker alla. Då får den som är bäst på ett visst område förklara hur den kliniken jobbar. ”Kan ni lyckas bra så kan väl vi också”, tänker vi andra och så leder det i slutändan till en förbättring i hela regionen.

Tidigare hade Höglandssjukhusets kvinnoklinik ovanligt många kejsarsnitt bland friska förstföderskor. Då valde ledningen att hämta inspiration från Linköping som ligger lågt på kejsarsnitt.

– De har en koordinator på förlossningen som styr upp vem som ska göra vad, så då skaffade vi också en sådan. De har också ett annat rondsystem än vi hade, där all personal är med på ronden. Så numera sätter vi upp patientens data på en storbildsskärm och sedan får alla vara med. På det sättet gick vi från 11 procent kejsarsnitt, vilket var nästan högst i Sverige, till 7,4 procent året efter och hamnade bland de bättre klinikerna i landet, säger Maria Engman.

Viljan till ständig förbättring finns kvar trots alla utmärkelserna, försäkrar Mats Bojestig.

– De sjukhus som inte finns med i toppen måste vi jobba med, men även de där vi har ett bra resultat. Det räcker inte att behålla ett bra resultat, det måste förbättras.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev