Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Bättre kötider i Örebro ligger bakom seger

Publicerad: 23 januari 2019, 04:00

Bild 1/3  

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Bäst på medicinsk kvalitet och en rejäl skärpning inom tillgänglighet. Det är receptet bakom att Universitetssjukhuset Örebro för första gången vinner Bästa sjukhuset.


Ämnen i artikeln:

Region Örebro LänUniversitetssjukhuset Örebro

– Va, är det sant? Vad glad jag blir och vilket roligt besked för alla våra medarbetare, säger den något tagne Lars Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län, när Dagens Medicin berättar nyheten.

Han tillägger senare:

– Jag vill tacka alla anställda som bidragit till detta. Utmärkelsen är en sporre för det fortsatta arbetet.

Vinsten för Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, bryter en dominans i Bästa sjukhuset. Tidigare har Umeå och Linköping prenumererat på förstaplatsen i klassen universitetssjukhus med tre segrar var.

Örebro har dock lurat i vassen. Förra året var sjukhuset till exempel bäst i den tyngsta kategorin medicinsk kvalitet, men på totalen blev det då bara en femteplats.

I år har USÖ bibehållit bra positioner i flera kategorier. Den stora skillnaden jämfört med fjolåret är att sjukhuset tagit ett rejält språng och nu är tvåa inom den näst tyngsta kategorin tillgänglighet. Sammantaget ger detta en totalseger, med i Bästa sjukhuset-sammanhang bred marginal till tvåan Umeå.

Inom tillgänglighet har USÖ framför allt förbättrats inom väntetider i cancersjukvården. En topplacering i den nya delkategorin hjärtkirurgi bidrar också. Bilden bekräftas av Ove Andrén, som är biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör med ansvar för specialist- och högspecialiserad vård.

– När vi själva följer våra siffror ser vi klara förbättringar i väntetider. En förklaring är att vi gjort en omorganisation 2015 och nu har länskliniker, vilket gör att planering av till exempel operationer blir lättare, säger han.

Underlaget för årets upplaga av Bästa sjukhuset består huvudsakligen av siffror från år 2017 och får man tro Ove Andrén kan det se ännu ljusare ut för sjukhuset till nästa års utmärkelse.

– Vi har kapacitet att förbättra väntetiderna ytterligare. Siffrorna för år 2018 ser bättre ut än för året innan, säger han.

Liksom tidigare år har USÖ en stark position inom kategorin överbeläggningar, som sjukhuset återigen toppar. Chefläkaren Inger Nordin Olsson framhåller att det gett resultat med ett systematiskt arbete i hela regionen och en gemensamt framtagen plan.

– Detta är en ständig utmaning. Riskerna för patienterna ökar varje gång en utlokalisering sker. Vi har strukturerade vårdplatsmöten där ansvariga på de två andra sjukhusen också är med, så att man ser plats­situationen i sin helhet. Det är också betydelsefullt att akutmottagningarna är med på mötena. Under perioder när vårdplatserna går ner håller vi tätare möten, säger hon.

Inom den tyngsta kategorin medicinsk kvalitet har tätfältet luckrats upp något även om marginalen mellan ettan och tvåan (i år Umeå) fortsatt är mycket liten.

Förstaplatser inom njursvikt, kärlkirurgi och intensivvård och en andraplats inom hjärtsjukvård bidrar till att USÖ återigen tar hem kategorin.

Topplaceringen inom intensivvård beror på hängivet arbete från medarbetarna, tror den ansvariga chefen Åsa Eriksson Nordesjö.

– Visserligen har jag bara varit här ett halvår, men jag ser ett väldigt dedikerat jobb med verksamheten och alla processer. Sedan får vi se vart det tar vägen. Liksom många andra sjukhus har vi brist på intensivvårdssjuksköterskor, säger hon.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Lundgren kan inte heller han framhålla något speciellt förhållningssätt till medicinsk kvalitet på USÖ.

– Vi vet dock att våra medborgare i länet har högt förtroende för sjukvården. Att bibehålla det handlar om att använda ett traditionellt ”husmorsrecept”, att hela tiden följa upp kvaliteten och se till att vi ­rapporterar till kvalitetsregistren. Vi jobbar även hårt med att implementera nationella initiativ kring till exempel kunskapsstyrning och nära vård, säger Lars Lundgren.

Själv hade han lång erfarenhet från en läkar- och chefskarriär på flera orter både inom och utanför landets gränser, innan han i maj 2017 tillträdde tjänsten som hälso- och sjukvårdsdirektör i hem­regionen. I Örebro tycker sig Lars Lundgren fortfarande se en påtaglig entusiasm och nybyggaranda.

– Vi har ju både det yngsta universitetssjukhuset och det yngsta medicinska universitetet. Här finns kanske inte de lite stelare strukturer som kan ­finnas på andra håll och göra det svårare att samverka, säger Lars Lundgren.

Tänker ni fira segern på något sätt?
– Det är klart att vi måste uppmärksamma detta. Vi får bestämma oss när beskedet blir officiellt. Troligen gör vi någonting på torsdag eller fredag, säger Lars Lundgren.

RÄTTELSE: I bildspelet ovan har Dagens Medicin tidigare uppgivit felaktiga namn och titlar på sjukvårdspersonalen som utför en canceroperation. Detta är åtgärdat. Dagens Medicin beklagar misstaget.

Delplaceringar

Medicin: 1
Patientenkät: 3
Tillgänglighet: 2
Trycksår: 3
Överbeläggningar: 1
Hygien: 4
Ekonomi: 2

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev