Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Dagliga förbättringar gav S:t Göran guld

Publicerad: 22 januari 2020, 04:00

Vinst varje dag. Chefläkare Christian Kylander (till vänster) och Peter Holm, vd för Capio S:t Göran, tror att små dagliga förändringar gör den största skillnaden.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Långvarigt gnetande, snarare än snabba åtgärder. Det tror man är vägen till toppen på ettan Capio S:t Görans sjukhus. I den tunga medicin-kategorin är de överlägset bäst.


Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhus

– Oj, oj, oj, vad kul. Det var goda nyheter. Jättespännande!

Vd för Capio S:t Görans sjukhus Peter Holm tillträdde i måndags, men är välbekant med utmärkelsen Bästa sjukhuset från sitt tidigare uppdrag i Capios Sverige-ledning och affärsområdet specialistkliniker.

– Dagens Medicins rankning tittar ju hela Vårdsverige på. Sedan vet jag att jag har kommit till ett fantastisktfint sjukhus som kommit väl ut i den rankningen tidigare, så det finns all anledning för oss att vara glada ochstolta över det.

Sjukhuset har varit med på topp tre sedan 2015. I fjol blev det en andraplats, då sjukhuset blev knappt besegrat av årets tvåa Oskarshamn, men årets seger är odiskutabel. Sjukhuset toppar medicinkategorin och är tvåa när det handlar om tillgänglighet.

– Vi är fantastiskt stolta, men inte nöjda. Det är ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll. När vi blev av med förstaplatsen förra året så inser man att det här är något vi vinner varje dag. Men det var inte så att vi gick igenom sammanställningen och fixade till det som behövdes för att bli etta. Vi jobbade på som vi alltid gör, säger chefläkare Christian Kylander.

Det handlar om ett ständigt pågående långsiktigt förbättringsarbete, där idéer från medarbetarna prövas i verksamheten. Capio S:t Görans sjukhus har ett upptagningsområde på en halv miljon människor, vilket är mer än vad flera av landets regioner har totalt. Organisationen har sett likadan ut i två decennier, även om kliniker som har blivit för stora har delats upp.

– Vi tror inte på att förändringsarbete går fort. Det är glest mellan disruptiva händelser där någon helt plötsligt kommer på något fantastiskt som gör att sjukvården blir väldigt mycket billigare, enklare eller bättre, säger Christian Kylander. I stället nås förbättringar genom det som han kallar det ”långsamma gnetandet” med avstämningar, förbättringsgrupper och idéer som testas, även om verksamheten efter en vecka konstaterar att utfallet inte alls blev bra och får tänka om. I grunden handlar det om att bejaka verksamhetsdriven utveckling.

Men det finns fortfarande områden där sjukhuset kan bli bättre. Både när det gäller omoperation av ljumskbråck och ortopedi halkar Capio S:t Görans sjukhus efter med en 17:e respektive 13:e plats.

– När det gäller ljumskbråck tar vi de svårast sjuka och akuta som kräver slutenvård, det ligger i vårt avtal med regionen. Där har vi legat efter ganska länge, men vi har jobbat oss lite bättre mot median, säger Christian Kylander.

Placeringen för ortopedi kan förklaras med en ändrad strategi i landet, där protespatienter om-opereras för att rädda fler proteser. Tidigare fick patienterna antibiotika. Detta leder till ett försämrat resultat i statistiken, som egentligen är bättre för patienten, anser Christian Kylander.

Samtidigt påpekar han att det är viktigt att få kritik, så att man inte känner sig för säker:

– Vi är inte bäst på allt.

Detsamma gäller tillgänglighet. Även om Capio S:t Görans sjukhus är tvåa i klassen, så finns det saker där som behöver förbättras, inte minst när det handlar om väntetider på akutmottagningen.

Capio S:t Görans sjukhus arbetar också målinriktat med att vara ekonomiskt effektiva. Sjukhuset är bäst i klassen när det handlar om DRG-poäng, det vill säga vård per krona.

– Det är något vi är stolta över. Det handlar ju om varför vi finns till. Det är många som bedriver högkvalitativ vård, som har nöjda medarbetare och bra tillgänglighet. Men vi kan bevisa för Sjukvårdssverige att det går att bedriva det med de här resultaten utan att behöva sätta sprätt på massa pengar, säger Christian Kylander.

Även Peter Holm lyfter fram det dagliga förbättringsarbetet ute på avdelningarna som både en bakgrund till de historiska placeringarna och för möjligheten att fortsätta att vara i topp.

– I grund och botten är alla de här siffrorna tack vare medarbetarna. De jobbar ständigt med lösningar för att få ihop det.

Delplaceringar

Medicin: 1
Tillgänglighet: 4
Hygien: 2
Patientenkät: 18
Trycksår: 6
Överbeläggningar: 10
Ekonomi: 1

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Capio S:t Görans sjukhus

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev