Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

”En anda att våga gå före”

Publicerad: 22 januari 2014, 06:00

Vinnare i norr. Från vänster Marie Asplund, verksamhetschef för intensiv och akut, Eva-Lena Asplund, verksamhetschef för medicin och rehabiliteringskliniken och Catharina Lysell-Bergström, överläkare.

Foto: Peter Skaugvold / Bildbyrån

Samarbete över klinik- och professionsgränserna. Det är en av framgångsfaktorerna för sjukhuset i Piteå, årets vinnare bland de små. Den mytomspunna piteandan är en annan.


Ämnen i artikeln:

Piteå älvdals sjukhusNorrbottens läns landsting

– Jag blir fantastiskt glad och stolt över att höra att vi ligger så pass bra till, säger Camilla Andersson, närsjukvårdschef för Piteå älvdal, när Dagens Medicin ringer upp för att gratulera till utmärkelsen Sveriges bästa sjukhus i kategorin mindre sjukhus.

Hon är ny på posten som högsta chef för både primärvården och Piteå älvdals sjukhus. Men hon har hunnit få en känsla för vad det är som gör att sjukhuset har lyckats nå goda resultat.

– Vi har duktiga chefer och duktiga medarbetare som är drivande och resultatinriktade. Vi utnyttjar det lilla sjukhusets fördelar när det gäller samarbeten över gränserna, säger Camilla Andersson.

Samarbeten över gränserna är något som alla vi pratar med på sjukhuset tar upp. Det handlar både om samarbeten över klinikgränserna och över professionsgränserna. Till exempel i strokevården, som är ett av de områden där Piteå ligger i topp bland Sveriges mindre sjukhus. Eva-Lena Asplund, verksamhetschef för medicin och rehabiliteringskliniken, är särskilt stolt över de multidisciplinära team som arbetar med strokevården i Piteå.

– Från och med att patienten läggs in är teamet med sjukgymnast, arbetsterapeut, sjuksköterska, läkare och undersköterska med hela vägen och diskuterar patientens vård och rehabilitering tillsammans, säger Eva-Lena Asplund.

Ortopedin och hjärtsjukvården är andra områden där Piteå ligger i topp. När det gäller hjärtsjukvården lyfter Eva-Lena Asplund fram betydelsen av samarbete mellan medicinkliniken, akuten och intensiven.

– Vi är bra på att se helheten och jag tror att nyckeln är samarbetet över klinikgränserna, säger hon.

Piteå var tidigt ute med att satsa på att anställa och utbilda specialistutbildade akutläkare. Ett framgångsrecept som enligt sjukhusets företrädare är en av orsakerna till att Piteå finns med i toppen även när det gäller akutsjukvården. Att Piteå vågade satsa på akutläkare trots att resten av Norrbottens läns landsting inte gjorde det tror Camilla Andersson kan bero på att det är just Piteå det handlar om.

– Det finns en anda i Piteå att våga gå före och att våga sticka ut trots att man inte är så stor, säger hon.

Hon är inte ensam om att lyfta fram den speciella ”piteandan”. Den som vill veta vad andan innebär får lite olika svar vid en sökning på nätet. Men att det är en anda av drivkraft och vilja till initiativ tycks de flesta vara överens om. Berit Vesterberg, som arbetade som platschef på sjukhuset från 2005 fram till den första januari i år, tror också att den speciella andan kan ha spelat en roll för att sjukhuset har lyckats nå sina goda resultat.

– Det finns en framåtanda och en vilja att hitta lösningar. Man är lite på tå i Piteå, säger Berit Vesterberg.

Oavsett om det är samarbeten över gränserna eller piteandan som gör att Piteå älvdals sjukhus är Sveriges bästa mindre sjukhus så är alla överens om att utmärkelsen är viktig.

– Det här är ett kvitto på att vi bedriver bra vård, säger Eva-Lena Asplund.

Berit Vesterberg är säker på att priset även kommer att bli en sporre inför framtiden.

– Jag tror att det här kommer att göra att personalen vill jobba för att vi ska leva upp till den här utmärkelsen, säger hon.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev