Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Fjärde raka för Ryhov

Publicerad: 23 mars 2016, 05:00

Dawid Kusiak läkare och sektionschef för hjärtvård vid länssjukhuset Ryhov.

Foto: Stefan Persson/Bildbyrån

Segermarginalen var inte lika stor i år. Men för fjärde året i rad vinner Ryhov i Jönköping klassen mellanstora sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset Ryhov JönköpingRegion Jönköpings län

Regiondirektör Agneta Jansmyr berättar att de tre tidigare segrarna i Bästa sjukhuset har varit betydelsefulla.

– Det har bekräftat och inspirerat vårt förbättringsarbete, säger hon.

En fjärde vinst var inte någonting som Jönköping tagit för givet.

– Jag är jätteglad. Vi hade inte väntat det men vi hade hoppats. Jag tror att vi vinner för att vi har väldigt bra medarbetare som har jobbat mycket med att föra förbättringsarbetet framåt, säger Agneta Jansmyr.

Vid de tidigare vinsterna har alla medarbetare bjudits på tårta. Blir det firande igen nu?

– Det blir det garanterat. Men jag vet inte hur än, säger Agneta Jansmyr.

Ryhov står som vinnare trots att sjukhuset tappar flera placeringar i den tyngsta kategorin medicinsk kvalitet. Från en andraplats förra året till en sjätte­plats i år. Höga placeringar när det gäller bland annat resultaten från patientenkäter och få över­beläggningar gör att sjukhuset totalt sett ändå vinner. Men marginalen till tvåan Varberg och trean Blekingesjukhuset är inte så stor som segermarginalen varit tidigare år.

Ett område där Ryhov utmärker sig är hjärtsjukvården där sjukhuset tar hem förstaplatsen bland alla mellanstora sjukhus. Sektionschefen för kardiologi Dawid Kusiak lyfter fram samarbete mellan professionerna och samarbete mellan olika delar av sjukvården som nycklar till framgången.

– Vi har skapat en processgrupp för kardiologi med alla yrkesgrupper som jobbar inom hjärtsjukvården. Vi möts och betar av alla deltagarnas problem tillsammans. Vi analyserar löpande öppna jämförelser och pratar om de olika bekymmer som vi har hela tiden i stället för att bara göra det en gång om året. Då kan vi lösa de problem som uppstår löpande innan något hinner gå för långt, berättar Dawid Kusiak.

Förutom att samla olika professioner för gemensam problemlösning jobbar Ryhov också aktivt med att skapa ett bra samarbete med primärvården.

– Vi har regelbundna träffar med kollegor inom primärvården. För den som har en hjärtsjukdom som inte börjar akut så är det primärvården som är första kontakten med sjukvården. Därför är det viktigt att vi har en dialog med våra kollegor där om hur vi tillsammans kan skapa den bästa vården, säger Dawid Kusiak.

Men i slutändan tror han ändå att den viktigaste framgångsfaktorn är de egna medarbetarna.

– Jag har väldigt drivande unga kollegor som är engagerade och brinner för kardiologi och att förbättra vården för våra patienter, säger Dawid Kusiak.

Läs mer i Bästa sjukhusets databas!

Delplaceringar

Medicin: 6

Tillgänglighet: 11

Hygien: 23

Patientenkäter: 5

Trycksår: 22

Överbeläggningar: 7

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev