Bästa sjukhuset
God cancervård bidrar till ny seger för Umeå
Publicerad: 17 januari 2018, 04:00
– Att säkra personaltillgången är det viktigaste. Jämfört med landstingen söderöver måste vi förlita oss mer på den egna utbildningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg, till höger i bild. Från vänster chefen för kirurgin Torbjörn Myrnäs och chefen för cancercentrum Elisabeth Olofsson Karlsson. Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån
Hög jämnhet i flera tävlingsmoment. Det är receptet bakom den andra raka vinsten i Bästa sjukhuset för Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Ämnen i artikeln:
Region Västerbotten– Det känns helt fantastiskt att höra. Jag blir överväldigad och lite rörd. Många medarbetares insatser ligger bakom detta, på alla tre sjukhus i länet.
Så reagerar Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västerbottens läns landsting, när Dagens Medicin ringer upp och gratulerar till att Norrlands universitetssjukhus, Nus, liksom i fjol hamnar överst i Bästa sjukhuset.
– Jag har funderat på om vi skulle kunna klara förstaplatsen i år också men trodde nog att det skulle bli tufft. Med en liknelse från idrotten så är det svårt att ligga på topp, säger Ann-Christin Sundberg.
Topptrion i klassen är densamma som förra året, med Linköping på andra och Karolinska på tredje plats. Segermarginalen ner till tvåan är dock större i år jämfört med i fjolårets enormt jämna lopp.
Att Nus även i år drar längsta strået kan tillskrivas en hög jämnhet i flera kategorier, med höga placeringar i kategorier som tillgänglighet, trycksår och patientenkäter. Förra året kom sjukhuset högst upp i den tunga kategorin medicinsk kvalitet. Att Nus nu kommer först på fjärde plats här spelar i sammanhanget inte en avgörande roll, då kategorin är väldigt jämn i toppen och att Umeås avstånd till ettan Örebro är litet.
– Jag hoppas att våra resultat i Bästa sjukhuset speglar ett långsiktigt arbete där vi använder kvalitetsregistren för att göra vården bättre. Många är dedikerade i detta. Vi har också specifikt jobbat med att förbättra tillgängligheten, som ju är en stor utmaning, säger Ann-Christin Sundberg.
Hon pekar vidare på att Nus har en prestigelös organisation med lätt för samarbete över gränserna.
Inom huvudkategorin medicinsk kvalitet hamnar Nus överst i bland annat cancersjukvård. Placeringen kommenteras så här av Elisabeth Olofsson Karlsson, verksamhetschef på cancercentrum:
– Vi är ett relativt litet universitetssjukhus och kan snabbt ta hand om problem om de uppstår. Samarbetet mellan onkologer och kirurger är bra. Vi har haft ett väl inarbetat arbetssätt som påminner om de standardiserade vårdförloppen redan innan de infördes. Sedan har vi en arbetsplats där man trivs, det bidrar till att vi kan leverera bra resultat.
I kategorin cancersjukvård väger olika kirurgiska parametrar tungt. Torbjörn Myrnäs, som är verksamhetschef på kirurgcentrum, tycker att utmärkelsen är rolig. Han pekar på skicklig personal och det goda samarbetet i hela Västerbottens län med en länsövergripande kirurgklinik.
– Sedan var jag lite överraskad förra året och det är jag nu också. Som chef brottas du mycket med tillgänglighet och vårdplatser. Men de problemen finns ju på andra sjukhus också, säger Torbjörn Myrnäs.
Vilka är då de stora framtidsutmaningarna som Norrlands universitetssjukhus står inför härnäst?
– Först och främst gäller det att bibehålla en tillräcklig bredd för att kunna vara sista länken i sjukvården i Norra regionen. Det handlar om att rekrytera och utbilda medarbetare samt att attityden till jobbet måste vara bra. Att säkra personaltillgången är det viktigaste. Jämfört med landstingen söderöver måste vi förlita oss mer på den egna utbildningen, säger Ann-Christin Sundberg.
Under de sex år Dagens Medicin har utsett Bästa sjukhuset är Nus i Umeå och Universitetssjukhuset i Linköping de enda som vunnit i klassen universitetssjukhus, med tre förstaplatser var. Liksom förra året förnekar Ann-Christin Sundberg att det skulle finnas någon rivalitet mellan de två sjukhusen.
– Nej, vi försöker samarbeta och lära oss varandra där vi kan. Linköping har varit en förebild för oss inom många områden. Någon rivalitet finns inte, säger hon.
Om ni skulle vinna en fjärde gång nästa år?
– Då blir det en fjäder i hatten. Men nu ska vi suga på den här karamellen ett litet tag, säger Ann-Christin Sundberg.
Delplaceringar
Medicin: 4
Tillgänglighet: 2
Hygien: 5
Patientenkäter: 1
Trycksår: 3
Överbeläggningar: 4
Ekonomi: 4