Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bästa sjukhuset

Han är beredd på att åka till kriget

Publicerad: 24 mars 2003, 13:01

Mikael Engwall, sjuksköterska från Göteborg, är en av dem inom den svenska sjukvården som står beredda att åka till krigsområdet vid Irak. Förutom direkt vårdande insatser kan han få i uppgift att skapa kontakter med lokala vårdinrättningar.


Högsta beredskap råder hos Röda korset, Läkare utan gränser, Rädda Barnen och andra humanitära hjälporganisationer. Enligt uppgift har man ingen svensk vårdpersonal inne i Irak.   På bemanningslistor finns dock namn på personer som är beredda att med mycket kort varsel resa till oroshärden för att bistå flyktingar, nödställda och skadade civila.    En av dem som nu ordnar visumhandlingar är 28-årige intensivvårdssjuksköterskan Mikael Engwall vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Om några dagar flyger han till Syriens huvudstad Damaskus för att ansluta sig till Läkare utan gränser.   - Jag har tackat ja till ett kort uppdrag på två månader, men vet inte i dagsläget exakt var jag kommer att hamna, säger Mikael Engwall.   Mycket talar för att han kommer att vara stationerad någonstans vid Syriens långa gräns mot Irak för att hjälpa till om flyktingar börjar strömma in över gränsen.  - Det kan komma tusentals människor på en och samma gång, och då måste det finnas fungerande läger med rent vatten, mat, toaletter och tillgång till sjukvård, säger han.

Har tidigare varit på uppdrag  Mikael Engwall tror att en av hans   arbetsuppgifter blir att knyta kontakter med lokala sjukhus och vårdinrättningar, liksom med andra hjälporganisationer, och den vägen bygga upp fungerande nätverk. En annan uppgift blir att arbeta som sjuksköterska, både inne i flyktinglägren och på mobila sjukvårdskliniker.  Det är inte första gången som Mikael Engwall arbetar i oroliga delar av världen. För tre år sedan var han i södra Sudan, också då på uppdrag av Läkare utan gränser. Och i mitten av 1990-talet arbetade han ett år i Jordanien inom organisationen Individuell människohjälp.   Vad är det då som gör att Mikael Engwall väljer att lämna sina nära och kära och tryggheten i Sverige, för att riskera liv och lem hundratals mil hemifrån?  - Jag har ett starkt humanitärt intresse, och vägrar att acceptera att oskyldiga människor lider i det tysta. Det är nog det som driver mig. Jag valde att utbilda mig till sjuksköterska bara för att kunna arbeta ute i tredje världen, förklarar han.  Att kunna göra en insats för de människor som behöver hjälpen bäst, det är det stora, menar Mikael Engwall. Men han tillägger att hjälparbetet ofta kan vara mycket frustrerande.  - Det är jobbigt när man ser hur orättvist världens resurser är fördelade. Att människor till exempel ska behöva dö i banala sjukdomar som diarréer och luftvägsinfektioner bara för att de inte har tillgång till behandling, konstaterar han.

Är inte orolig för egna säkerheten  Däremot är det sällan som Mikael Engwall känner någon oro för sin egen säkerhet, trots att han tidigare varit med om uppblossande strider, bombningar och evakueringar. Inom Läkare utan gränser är säkerheten högt prioriterad, betonar han.  - Organisationen har agerat i den här typen av situationer i 30 års tid och har samlat på sig många erfarenheter. Vi löser problemen när de dyker upp, säger han.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev